2020 bütçesinde Savunma ve güvenlik harcamalarına 145 milyar TL ödenegiyle en yüksek artış yapıldı. Savunma ve Güvenlik harcalamarı tek başına bütçenin yaklaşık 13’nü aldı.
2020 bütçesinde önceki yıllara kıyasla en yüksek artışın yapıldığı savunma ve güvenlik harcamaları ödeneği 145 milyar TL ile tek başına bütçenin yaklaşık yüzde 13’ünü aldı. Buna karşılık savunma alanında faaliyet gösteren kamu sermayeli Aselsan, Roketsan, TUSAŞ, Havelsan, TAİ gibi kuruluşlara ve Savunma Sanayii Başkanlığı’na ayrılan ödenekler de ilave edildiğinde bu tutar 273 milyar TL’ye yükselirken, bütçe harcamaları içindeki payı ise yüzde 25’in üzerine çıktı.
2020 bütçesindeki bu tabloya karşılık, kamu harcamalarındaki büyük artış, yıl sonu için 12 ayda öngörülen 138,9 milyar TL’lik bütçe açığı hedefinin yedi ayda aşılmasını ve Ocak-Temmuz dönemi açık tutarının 139,2 milyar TL’ye yükselmesini beraberinde getirdi.
Hazinenin 7 aydaki borçlanma tutarı toplamı 216 milyar TL’ye ulaşırken, Hazine’nin 28 Temmuz’da gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık yurt içi döviz cinsi borçlanma ihalesinin 11 ve 26 Ağustos’ta yeni ihalelerle sürdürülmesi sonucunda sadece son bir ayda yurt içinde döviz cinsi 9 milyar dolarlık borçlanmaya gidildi.
Hazine yılbaşından bu yana son sekiz ayda 2,9 milyar Euro ve 13,9 milyar dolar borçlandı
Hazine, üç ihale ile birlikte, yılbaşından bu yana sekiz ayda 2,9 milyar Euro ve 13,9 milyar dolar borçlanmış oldu. Hazine aybaşında açıkladığı Ağustos-Ekim dönemi üç aylık borçlanma stratejisinde Ağustos ayında 28,1 milyar liralık iç borç ödemesine karşılık 6 TL cinsi iç borçlanma ihalesi yapacağını ve 19 milyar TL borçlanacağını duyurmuştu.
Hazine bir ayda 205 milyar Tl borçlandı
Ağustos ayında altı ihaleyle 13,9 milyar TL borçlanan hazine, TL karşılığı 43,8 milyar olan 6 milyar dolarlık 2 döviz cinsi ihaleyle birlikte bir ayda toplam 57,7 milyar lira borçlandı. Bir aylık borç çevirme oranı ise bu ihalelerle yüzde 205’e yükseldi. Yani hazine 100 TL’lik borç ödemek için 205 TL yeni borçlanmaya gitmek zorunda kaldı.
Merkezi yönetim toplam kamu borç stoku Temmuz sonu itibarıyla 1 trilyon 720 milyar TL’ye yükselirken, bu tutarın 892 milyar TL’si döviz cinsi borçların TL karşılığı. Dolayısıyla toplam borçlar içinde döviz cinsinden olanların payı yüzde 52’ye yaklaşmış durumda ve bu tutar ve oran kurlar yükseldikçe, yukarı çıkıyor.
Yıl sonunda Borçlanma 400-500 milyar TL’ye yaklaşacak
Temmuz sonunda 216 milyar TL’ye ulaşan ve giderek aylık 50 milyar TL’nin de üzerine çıkan TL ve döviz cinsi iç borçlanmanın, bu gidişle yılsonunda toplam 400-500 milyar TL’ye yaklaşması, şimdiden 2021 bütçesinin büyük bölümünün borç ve faiz geri ödemelerine ayrılacağı anlamına geliyor.
İktidarın, son dönemde Libya’da artan askeri faaliyetleri, Türk devletinin desteklediği Trablus yönetimine sağlanan İHA-SİHA, zırhlı araç, silah ve mühimmatı ve Suriye’den götürülen binlerce paralı cihatçı milise ödenen dolar bazındaki aylık maaşları da eklemek gerekiyor. Son 1,5 aydan bu yana Ege ve Akdeniz’de artırılan askeri etkinlikler, art arda ilan edilen Navtex’lerle devreye sokulan askeri tatbikatlar, sondaj gemilerine refakat eden onlarca savaş gemisiyle savunma ve askeri alandaki harcamalar günlük yüz milyonlarca lirayı, aylık milyarları bulmaktadır.