2020 kadın mücadelesiyle dolu bir yıl oldu

0
659

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, kadın kazanımlarının savunulması, kadın örgütlenmesinin arttırılması ve kadına yönelik şiddetin tamamen bitirilmesi amacıyla eylem ve etkinliklerle dolu bir yıl geçirdi.

Erkek egemen zihniyete karşı kadın özgürlükçü bir sistemin yeşerdiği Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, 2020 yılı boyunca tüm saldırılara rağmen direnişlerini yükselterek sürdürdü. Kadın kazanımlarını hedefleyen saldırılar ve kadına yönelik şiddete karşı alanları boş bırakmayan kadınlar, sayısız eylem ve etkinlik gerçekleştirdi.

Kadın direniş mevzisinin bir gün dahi boş bırakılmadığı Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği eylem ve etkinlerden öne çıkanları şöyle;

KADIN ÖRGÜTLENMESİNE DÖNÜK EYLEMLER

Kadınlar 2020 yılının bahar aylarından itibaren siyasi ve örgütleme çalışmalarına ağırlık verdi.

5 Mart’ta Cizre Bölgesi’nin Amûdê kentinde geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Suriye’nin farklı bölgelerinden 160 siyasetçi, komutan ve akademisyen kadın katıldı.

1 Haziran’da Reqa ve Tebqa Kadın Yönetimi öncülüğünde bölgede artan çocuk yaşta evlilik, kadına yönelik şiddet ve tecavüz vakalarına karşı türlü eylem ve etkinliklerin gerçekleştirileceği bir hamle başlatıldı.

29 Haziran’da üçüncü konferansını gerçekleştiren Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Basını, Kadın Basın Birliği’nin kuruluşunu ilan etti.

5 Temmuz’da Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde “Geleceğimizi nasıl şekillendirebiliriz?” şiarıyla online panel ve çalıştaylar düzenlemeye başladı. Panel ve çalıştaylara dünyanın dört bir yanından kadınlar katıldı.

8 Temmuz’da Avrupa Enternasyonalist Genç Kadın Hareketi, Devrimci Kadın Hareketi’nin (TEKO-JIN) kuruluşunu ilan etti.

24 Temmuz’da Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genç Kadın Bürosu, Cizre, Fırat ve Efrîn bölgelerinden 150 delegenin katılımıyla kuruluş koferansını Rimêlan’da gerçekleştirdi.

8 Ağustos’ta Kogreya Star Diplomasi Merkezi Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin Ortadoğu’nun farklı yerlerinden onlarca kadının katılımıyla online çalıştay düzenledi.

25 Ağustos’ta Suriye Gelecek Partisi’nin Reqa’da gerçekleştirilen ikinci kongresinde, şehit edilen Hevrîn Xelef’in yerine Sîham Dawûd partinin Genel Sekreterlik görevine seçildi.

5 Eylül’de Şehba Özgür Kadın Birliği üçüncü konferansını gerçekleştirerek, birliğin adını Genç Kadın Birliği Meclisi olarak değiştirdi.

11 Eylül’de Kadın Sağlık Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta Cizre Bölgesi’nde kadın hastanesinin kurulması kararı alındı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, KCK’nin 12 Eylül’de başlattığı “Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesine katılarak, bölgenin genelinde eylem ve etkinlikler gerçekleşti.

15 Eylül’de Toplumsal Savunma Güçleri-Kadın, 1’inci konferansını gerçekleştirdi.

16 Eylül’de şehit ve gerilla anneleri inisiyatifi, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı eylem hamlesi başlattı.

21 Eylül’de Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Komitesi, “Kadın toplumun kaynağıdır” şiarıyla 2’nci kongresini gerçekleştirdi.

29 Eylül’de PYD Kadın Meclisi 2’nci kongresini gerçekleştirdi.

6 Ekim’de Kuzey ve Doğu Suriye Genç Kadın Birliği, 4’üncü kongresini gerçekleştirdi. Kongrede 35 kadından oluşan genel meclisin kuruluşu gerçekleştirildi.

20 Ekim’de Kongreya Star, “Hevrîn ve Zehraların direnişiyle işgalciliği yeneceğiz ve kadın devrimini garantileyeceğiz” şiarıyla 8’inci kongresini gerçekleştirdi.

KÜLTÜR

25 Ekim’de Arap gelenek ve kültürünün yaşatılması amacıyla Derazor, Tebqa, Reqa ve Minbic genelinde 1’inci Fırat Bölgesi Kadın Kültür Festivali gerçekleştirildi.

28 Ekim’de Kevana Zêrîn Hareketi, 2’nci konferansını Rimêlan’da gerçekleştirdi. Konferansta hareketin ismi Kuzey ve Doğu Suriye Kevana Zêrin Kadın Kültür Hareketi olarak değiştirildi.

24 Kasım’da Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi, Tebqa’da kuruluş kongresini gerçekleştirdi.

KADINA DÖNÜK SALDIRILAR SÜRDÜ

Suriye krizinin başladığı 2011 yılından itibaren hep kadınlar hedef alındı. Kadınlar kaçırıldı, cinsel saldırıya maruz bırakıldı ve katledildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) 9 Aralık günü açıkladığı rapora göre, 15 Mart 2011 tarihinden 9 Aralık 2020 tarihine kadar 13 bin 804 kadın ve 22 bin 149 çocuk katledildi.

İŞGAL ALANLARINDA KADINLAR HEDEFTE

Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının işgali altında bulunan Ezaz, Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê gibi kentlerde kadınlara dönük saldırılar arttı. Kadın Haklarını Koruma ve Araştırma Merkezine göre, Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde 7 Aralık gününe kadar 88 kadın katledildi, 140 kadın kaçırıldı, 176 kadın yaralandı ve 99 çocuk katledildi.

28 Eylül’de işgal altındaki Efrîn’de 11 Arap ve Êzidî kadının kaçırılması büyük tepki topladı. Türk devletine bağlı El-Hamza isimli çete grubunun kaçırdığı kadınların bir cezaevine nakledildiği ve şiddet gördüğüne dair görüntüler gündem oldu.

6 Haziran’da Suriye Kadın Haklarını Koruma ve Araştırma Merkezi, Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in katillerinin yargılanması amacıyla “Hevrîn Xelef için adalet” şiarıyla imza kampanyası başlattı.

23 Haziran’da işgalci Türk ordusu Kobanê’nin güneydoğusundaki Helinc köyüne yaptığı bombardımanda aralarında Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Zehra Berkel’in de bulunduğu 3 kadını katletti.

1 Temmuz’da dünyanın farklı merkezlerinden 58 kadın, hukuk, sağlık ve kültür kurumu, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi’nin Türk devletinin Efrîn’deki suçlarına ilişkin BM’ye yaptığı çağrıyı desteklediklerini açıkladı.

ŞİDDETE KARŞI EYLEMLER

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri, kadına yönelik şiddet ve katliama karşı sayısız eylemde bulundu.

27 Ağustos’ta Sara Örgütü ve Kongreya Star öncülüğünde kadın katliamlarına karşı “Kendinizi değil, onu öldürdünüz” şiarıyla hamle başlatıldı.

4 Eylül’te PYD Kadın Meclisi, “Kadın katliamlarını durdur” şiarıyla hamle başlattı.

8 Ekim’de Kongreya Star öncülüğünde “İşgal ve katliama hayır, birlikte kadını ve yaşamı koruyalım” şiarıyla eylem hamlesi başlatıldı.

12 Ekim’de Ortadoğu’daki birçok kadın örgütünün katılımıyla Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlara dönük saldırılarına karşı “Barış ve güvenlik için işgal ve kadın katliamlarına karşı direniş” şiarıyla bir inisiyatifin kurulduğu ilan edildi.

22 Ekim’de, faşist Türk yargısı Eyn İsa’nın köyünde işgalciler tarafından kaçırılan ve Türk devletinin zindanlarına atılan Çiçek Kobanê için müebbet hapis cezası istedi.

Kaynak:https://www.hawarnews.com/tr/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz