Silopi ve Paris’te katledilen 6 Kürt siyasetçi kadının mücadelesinin kadınlar üzerindeki etkisini anlatan kadınlar, “Onlar bizim mücadelemizde birer yol haritasıdır” dedi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016’da sokağa çıkma yasağında katledilen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ve Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’i katledilişlerinin 8’inci yıldönümü dolayısıyla birçok yerde anma etkinlikleri devam ediyor. Kürt siyasetçi kadınların mücadelesini bıraktıkları yerden devam ettiren kadınlar, katliama ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘Devletler Kürt düşmanı politikalar yürütüyor’
Erk iktidarın ve devlet zihniyetinin kadın mücadelesine dönük saldırılarının yüzyıllardır sürdüğünü söyleyen HDP Van İl Yöneticisi Leyla Atsak, özellikle zulme karşı direnen kadınların hedef alındığını dile getirdi. Paris katliamının faillerinin korunduğunu kaydeden Leyla, “Yıllardır Fransa’nın Paris kentinde dünyanın gözü önünde kadınlar katledildi. Ancak hiç kimse bu katliama sesini çıkarmadı, çünkü Kürt kadınlardı. Kürtlere karşı düşmanca politikaları tüm devletlerce desteklendiği, katledilen üç Kürt siyasetçi kadın özelinde de ortaya çıktı” diye belirtti.
‘Tüm dünyada erkek devlet zihniyeti aynı’
Paris katliamını Mirabal Kardeşler’in katledilişine benzeten Leyla, “Mirabal Kardeşler, önce kadına yönelik sömürüyü, şiddeti protesto ettikleri ve bununla mücadele ettikleri için işkence edilerek katledildi. Baktığınızda o günden bu yana direnen kadına yönelik tüm dünyada erkek devletin zihniyeti aynı. Direnen kadını düşman olarak görüyorlar. Oysa baktığınızda hepsi de özünde hak mücadelesi yürüten kadınlardır” dedi.
‘Sakine bizim için bir yol haritasıdır’
Sakine’yi, katledilmeden önce kaleme aldığı “Hep kavgaydı yaşamım” adlı kitabıyla tanıdığını söyleyen Leyla, “Orada Sara arkadaş geleneksel topluma, erkek anlayışına, devlet zihniyetine karşı özgürlük arayışını ele alırken, aslında bizlere de mücadele yolunda bir yol haritası belirliyor. Onu tanıyan ya da kitabını okuyan herkes bir şekilde mücadeleyle buluşmuştur. Onu bir kez daha yıldönümünde saygıyla anıyorum. Buradan bir kez daha eril zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Kürt kadın mücadelesi dünyada tanındı’
Uluslararası güçlerin 6 Kürt siyasetçi kadının katledilmesiyle amaçlarına ulaşamadıklarını ifade eden HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Edibe Babur, “Bu katliam, Kürt kadın mücadelesine bir darbe vurma amacıyla yapıldı. Ancak katledildikleri gün dünyanın dört bir yanında kadınlar ayağa kalktı. Herkes katledilişlerini lanetledi. Dünyanın diğer ucunda kadınların Kürt kadın hareketinin mücadelesinden haberi oldu” diye belirtti.
‘Siyasette yerini alarak mücadele edenlerdenim’
“Belki hayatı boyunca siyasetin ‘s’sini bilmeyen kadınlar, Sakinelerin katledilmesiyle birlikte bulundukları bölgelerde mücadeleye dahil oldular” diyen Edibe, “Ben de 2015 tarihinden bu yana aktif bir şekilde siyasette yerini alarak mücadele edenlerdenim” dedi.
‘Her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz’
Kadınların bölgede şiddet sarmalıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Edibe, “Eskiden kadınlar maruz kaldıkları şiddetin üzerini kapatırlardı. Ama şimdi Kürt kadının mücadelesiyle birlikte gözaltı, tutuklanma hatta katledilmeye rağmen her alanda mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.