Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson, AB’nin polisiye işbirliği ve bilgi alışverişindeki “boşlukları” gidermeyi amaçlayan bir “terörle mücadele programı” önereceğini açıkladı.
Fransa ve Avusturya’daki saldırılardan sonra Avrupa Birliği, radikal islama karşı tedbirleri sertleştiriyor.
İçişleri Komiseri Ylva Johansson, AFP’ye yaptığı açıklamada Fransa ve Avusturya’daki saldırılar için “Avrupa değerlerine yöneliktir, Avrupa vatandaşları, hiçbir üye devlet bunlara tek başına cevap veremez” dedi.
Johansson, “Birlikte çalışmamız gerekiyor, daha iyi bir bilgi alışverişine, daha iyi bir işbirliğine ihtiyacımız var, çünkü orada boşluklar var” diye savundu.
Yeni “terörle mücadele programını” 9 Aralık’ta sunacak olan Komiser, “Örneğin, tüm yabancı terörist savaşçıların gerçekten Schengen Bilgi Sistemine (Avrupa ortak haber alma ağı) kayıtlı olduğundan emin olmak için mevcut sistemde değişikliklere ihtiyacımız var ki sisteme girdiklerinde bir uyarı olsun” şeklinde konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 29 Ekim’de 4 kişinin hayatını kaybettiği Nice’teki saldırıdan bir hafta sonra Schengen serbest dolaşım alanını yöneten kuralların “derinlemesine” elden geçirilmesini savunmuştu. Macron, bu çerçevede sınırlardaki güçleri ikiye katlayarak, Aralık ayında AB zirvesinde bu yönlü ilk önerilerini yapacağını ifade etmişti.
Avrupa Komisyonu, 30 Kasım’da AB üye ülkeleri ile Schengen bölgesini bir araya getiren bir forum düzenlemeyi planlıyor. Bu forumda 27 AB ülkesinden 22’si ile Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn yer alıyor. Forum ile Mayıs 2021 için bir “strateji” hazırlanması amaçlanıyor.
Ylva Johansson, sözkonusu olanın “Karşılaştığımız zorlukları ve ihtiyacımız olan modernizasyon türünü tartışmak” olduğunu belirti. Johansson, “Dış sınırlarımızı korumak önemlidir, ancak Schengen bölgesinde serbest dolaşımı sürdürmek de önemlidir” vurgusunda bulundu.
Johansson, “Schengen, Avrupa Birliği’nin en büyük başarılarından biridir, geçen bahar birçok üye devletin (pandemi geldiğinde) sınırlarını kapattığında, özgürce hareket edemeyen Avrupa vatandaşlarının tepkisini gördük” diye ekledi.
Avrupa Komiseri ayrıca önümüzdeki ay Europol’ün yetkisinin güçlendirilmesini önerecek. Bu şekilde Avrupa polis işbirliği teşkilatının “internet platformları gibi özel kuruluşlarla daha fazla bilgi alışverişi” yapılması hedefleniyor.
Komiser, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi arasında halen tartışılan 2018 yılında Komisyon tarafından önerile “terör” içeriklerinin çevrimiçi olarak kaldırılmasına ilişkin yasanın “yıl sonuna kadar” kabul edilmesi çağrısında bulundu.
Komiser, Avrupa Konsey Başkanı Charles Michel tarafından yeniden başlatılan “Avrupa İmamların Eğitimi Enstitüsü” fikrine ise şüpheyle yaklaştı.
Johansson, “Dini liderlerin eğitiminin gerçekten AB’nin yetkisinde olmadığını düşünüyorum” dedi.