ABD Kongre üyelerinden Blinken’a Türkiye mektubu

0
501

ABD Temsilciler Meclisi’nin her iki partiden 180’i aşkın üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’yle ilgili mektup gönderdi. Kongre üyeleri mektupta Biden yönetiminden, Türkiye politikasına şekil verirken “rahatsız edici” insan hakları konusuna da eğilmesi çağrısında bulundu.

26 Şubat tarihli olan ve bugün kamuoyuyla paylaşılan mektupta, Türkiye’nin uzun süredir ABD’nin önemli bir ortağı olduğuna işaret edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin ilişkilerde gerilim yarattığı görüşü dile getiriliyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Greg Meeks ile komisyonun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Mike McCaul’un da imzacıları arasında bulunduğu mektupta, “İkili ilişkilerimizde stratejik konular haklı olarak çok büyük ilgi toplamakta ancak Türkiye’deki ağır insan hakları ihlalleri ve demokrasinin geriye gitmesi de büyük bir kaygı oluşturuyor” ifadesi kullanıldı.

Kongre üyelerinin mektubunda da Erdoğan ve partisinin Türkiye’de yargıyı zayıflattığı, siyasi müttefiklerini ordu ve istihbaratta kilit konumlara yerleştirdiği ve siyasi muhaliflerini, gazetecileri ve azınlık gruplarına mensup kişileri haksız yere hapse attığı şeklinde değerlendirmelere yer verildi.

Kongre üyelerinin mektubunda ayrıca, 2016’daki darbe girişiminden beri 80 binden fazla kişinin tutuklandığı ya da hapsedildiği belirtildi, bin 500’den fazla sivil toplum örgütünün ise “siyasi muhalefetin bastırılması” için kapatıldığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs 2017’deki ziyareti sırasında Washington’da bulunan Türkiye büyükelçiliği konutunun önünde yaşanan kavgaya da değinilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Ziyaret sırasında Türk korumalar barışçıl protestoculara ve federal çalışanlara saldırdığında, Erdoğan hükümeti kendi tarzını Washington sokaklarına bile taşımış oldu. Erdoğan’ın korumalarından dördü olaydan dolayı ABD’de hala yargılanıyor. Ancak Türkiye’de ise serbestçe dolaşabiliyorlar.”

Stratejik müttefik olarak kalmanın iki ülkenin karşılıklı çıkarı olacağı ifade edilen mektupta, mevcut ilişkilerin onarılabilmesi için Erdoğan ve partisinin davranışlarını değiştirmesi gerektiği belirtildi.

9 Şubat’ta da Cumuriyetçi ve Demokrat toplam 54 senatör Başkan Joe Biden’a mektup göndermiş ve Türk hükümetinin insan hakları sicilini iyileştirmesi için baskı yapılması çağrısında bulunmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz