Dîcle Demhat
Kongreya Star Hesekê Kantonu Koordinasyon Üyesi Evin Paşo, “Amed zindanının duvarları Sakine ve yoldaşlarının ihanet çizgisine karşı verdikleri mücadelenin şahitliğini yaptı. Sakine, yeni bir direniş çizgisi yaratıp, bizlere bıraktı” dedi.
Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Avrupa Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahî) siyasi bir katliam ile yaşamını yitirmesinin üzerinden 8 yıl geçti. Kürt mücadelesinin ve Kürt kadın özgürlük mücadelesinin hedef alındığı bu katliamın ardından ise kadın hareketi daha da büyüyerek varlığını sürdürmeye devam etti. Kuzey ve Doğu Suriye’de Kongreya Star Heseke Kantonu Koordinasyon Üyesi Evin Paşo Üç kadının mücadelelerine ve katledilişlerine dair konuştu.
‘Sakîne bize büyük bir direniş tarihi bıraktı’
Evin, üç devrimci kadının yarattığı direniş çizgisini yüzlerce savaşçı kadının izlediğini belirterek, “Sakine Cansız, yıllarca sürdürdüğü mücadelenin ardından dolu bir tarih ve yeni bir direniş çizgisi yaratıp, bizlere bıraktı. Bütün dünya kadınları ve Kürt kadınları Sakine’nin bıraktığı tarihten güç aldı” dedi. Sakine’nin bütün dünya kadınları için özgür kadın sembolü olduğunu dile getiren Evin, “Büyük bir direniş sergileyen Sakine Cansız, karanlığın içinden aydınlığın kıvılcımlarını yakıp, PKK’nin ilk kurucuları arasında yer alıp, sessizliğin duvarlarını kırmıştı. İlk başlardan beri toplumun yaşadığı klasik geleneklere karşı mücadele etmişti. Sakine yoldaş, Apocu duruşuyla devrimci yaşamında hem Kürt kadınına hem de dünya kadınlarına büyük bir miras bıraktı. Sakine arkadaşın direniş çizgisi bugün Barînan, Hevrîn, Dayika Eqîde ve Leyla Güven şahsında devam etmekte. Sakine yoldaş, cesareti, özverili ve mücadeleci kişiliğiyle PKK içinde binlerce Kürt kadınının yüreğinde yer edinmiş” ifadelerini kullandı.
‘Amed zindanı Sakine ve yoldaşlarının mücadelesine şahit oldu’
“Sakine Cansız, yaşamın gerçekliğini ve Kürt halkına sevgisini ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ kitabındaki satırlara işledi” diyen Evin, kitapta Sakine’nin kendi yaşam mücadelesini olduğu gibi aktardığına değindi. Evin, Sakine’ye dair şunları söyledi: “Sakine Cansız döneminde Türkiye cezaevlerindeki işkenceler en ağır şekliyle yürütülürken, Sakine arkadaş bir amaca bağlı olduğu için yapılan işkenceler direnişini kırmaya yetmedi. Aynı zamanda yer aldığı cezaevi mücadelenin yaşandığı bir alana dönüştü. Amed zindanının duvarları Sakine ve yoldaşlarının ihanet çizgisine karşı verdikleri mücadelenin şahitliğini yaptı. Yapılan onca amansız işkencelere rağmen Sakine arkadaş düşmanın içine bir korku salmış ve hiçbir şekilde teslimiyeti kabul etmemişti.” 9 Ocak’ta dünyanın dört bir yanından kadınların alanlara çıkarak Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez şahsında yapılan komployu kınayacaklarını kaydeden Evin, “Faşizme karşı mücadele alanlarını büyütme mesajı vereceğiz” dedi.