AP: Türkiye Suriye’de işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi gerekir

0
341

AP’de Suriye’deki savaşın başlangıç yıldönümünde hazırlanan önergede Türkiye işgalci güç olarak isimlendirildi ve bir an önce işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi gerektiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Hıristiyan Demokrat, Sosyalist ve Demokrat Renew, Reformcu ve Muhafazakar grup ortak önergesi önümüzdeki günlerde AP tartışılarak oylanacak.

Önergenin gerekçe bölümünde, 2011 yılı Şubat ayı sonunda Şam devletinin Deraa kentinde Suriyelileri, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı eleştirdikleri için tutuklandığını, işkenceye maruz kaldığı belirtilen önergede, 2011’deki ayaklanmanın Suriye’nin etnik ve dinsel çeşitliliğinin ayaklanması olduğu belirtildi.

Şam’ın halkın haklı olan demokratikleşme taleplerine şiddet, güvenlik ve milis güçlerinin saldırısı ile karşılık verdiği de kaydedilen önergede, devletin halklara yönelik kimyasal silah kullandığı da hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler’in ateşkes için arabulucu olma girişiminde de şimdiye kadar gelişme yaşanmadığı da belirtilen önergede, “Türkiye’nin 2016 yılından buyana ülkenin özellikle Kürtlerin yaşadığı kuzey bölümünü işgal ederek, uluslararası yasaları ihlal ettiğini, 2019 yılı Ekim ayından buyana da Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından kontrol edilen bölgeleri işgal etmesi ardında Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Türkiye’ye silah satışını resmi olarak askıya aldı” denildi.

KUTSAL MEKANLAR YOK EDİLDİ…

Önergede Türkiye’nin Yukarı Karabağ’a Suriyeli paralı askerleri gönderdiği bilgisi de paylaşıldığı önergede işgalci Türk devleti ile DAİŞ’in tarih katliamlarına da dikkat çekildi. DAİŞ’in arkeolojik siteleri talan ettiği belirtilirken, Türk devletinin işgali altındaki Efrîn’de de tapınak, kutsal mekanlar ile Êzidîlere ait mezarların talan edildiği kaydedildi.

Suriye’deki savaş suçlarının hesabının sorulması için de gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanan önergede Ceasar raporuna da dikkat çekildi.

Önergede ise, Suriye’deki siyasal durumun endişe verici düzeyde olduğu ve BM özel görevlisi Geir O. Pedersen çözüm bulma çabalarına rağmen gelişme yaşanmadığı belirtildi.

RUSYA VE İRAN ŞAM’I DESTEKLİYOR, ASKERLERİNİ ÇEKMELİ

AB’nin Suriye’de temel haklar konusunda herhangi bir gelişme kaydedilmeden diplomatik ilişkilerin hiçbir şekilde normalleşmemesi gerektiği de dile gelen raporda, “Esad yönetimi, Ruslar, İranlılar ve Türkler tarafından uygulanan bütün insan hakları ihlallerini, şiddeti de kınıyoruz. Rusya, İran ve Hizbullah’tan da sadece uluslararası barış gücü haricindeki bütün gücünü çekmesini istiyoruz. Çünkü İran ile Rusya Suriye rejimini destekliyor ve sivil halkı ciddi bir baskı altında tutuyor” denildi.

TÜRKİYE İŞGAL ETTİĞİ KUZEY SURİYE BÖLGELERİNDEN ÇEKİLMELİ

Türkiye’nin illegal bir şekilde işgal ettiği Suriye’nin kuzeyinden askerlerini çekmesi gerektiği de dile gelen önergede “Türkiye’nin işgal ettiği bölgelerdeki Kürt Suriyelilerin Türkiye’ye götürülerek cezaevlerine konulması ve haklarında hukuki prosedür uygulamasını mahkum ediyoruz. Bu durum Türkiye’nin uluslararası, Cenevre sözleşmelerini ihlal etmesidir. Türkiye’nin bölgede yaptığı Kürtlere yönelik etnik temizlik anlamına da geliyor. Türkiye’nin müdahalesi DAİŞ’e karşı yürütülen mücadeleyi de zayıflatıyor. Türkiye’nin Yukarı Karabağ ile Libya’da Suriyeli paralı askerleri de sert bir şekilde kınıyoruz” denildi.

Önergede Suriye’nin Kürlere ve farklı inançlardaki halklara yönelik baskılarının da kınandı. Gazetecilerin öldürülmesi ve tutuklanmasının da kınandığı önergede tecavüzün savaş aracı olarak kadına yönelik kullanması da kınandı.

TECAVÜZ, KADINA KARŞI SAVAŞ ARACI OLARAK KULLANILIYOR

Şam devleti ya da milis güçleri, DAİŞ’in Êzidî, Şii kadınlara karşı tecavüzü savaş aracı olarak kullandığı belirtilen önergede kadınların 2011’de ayaklanmanın temel gücünden biri olduğu da hatırlatıldı. DAİŞ’in hala yenilmiş olmadığı da vurgulanan önergede DAİŞ’in işlediği savaş suçlarının delillerinin yok olması endişesine de dikkat çekildi.

Ortak önergeyi hazırlayan milletvekilleri şöyle: Michael Gahler, Lukas Mandl, Antonio López-Istúriz White, Isabel Wiseler-Lima, Tom Vandenkendelaere, David Lega, Adam Jarubas, Janina Ochojska, Marek Belka, Isabel Santos, Tonino Picula, Nathalie Loiseau, Barry Andrews, Olivier Chastel, Klemen Grošelj, Bernard Guetta, Urmas Paet, María Soraya Rodríguez Ramos, Michal Šimečka, Nicolae Ştefănuță, Ramona Strugariu, Hilde Vautmans, Ryszard Antoni Legutko, Anna Fotyga, Karol Karski, Adam Bielan, Ryszard Czarnecki, Angel Dzhambazki, Assita Kanko, Elżbieta Rafalska, Jadwiga Wiśniewska, Veronika Vrecionová, Bogdan Rzońca, Ruža Tomašić, Hermann Tertsch, Elżbieta Kruk, Nikolaj Villumsen, Fabio Massimo Castaldo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here