Direnişi, umudu ve yüreğindeki özgürlük ateşi ile 8 Mart’tan 21 Mart’a ateşten bir köprü

0
989

Kürt kadın tarihi içinde sembol isimlerinden biri olan Sema Yüce, (Serhildan-Leyla)1971 yılında Ağrı’nın Tutak İlçesi Aşağı Kargalı köyünde dünyaya geldi. Sema direniş ruhunu, Ağrı İsyanı’na öncülük eden ailesinden alır. Sema, çocukluğundan bu yana çevresindekilerin dikkatini zekâsı, sorgulama kabiliyeti ve haksızlıklara itirazıyla çekmiştir. Tüm bu özelliklerinden kaynaklı ailesi Leyla Qasım olarak hitap eder.

Sema üniversiteye kadar Ağrı’da okur, 1989 yılında ODTÜ Sosyoloji bölümünü kazanır ve Ankara’ya gider. Burada yurtsever öğrencilerle tanışır ve YCK gençlik çalışmalarında yer alır. Sema, 1991 yılında üniversiteyi bırakarak Özgürlük Hareketine katılır.

Mücadeleye katılan Sema, insani ve sosyal yeteneğini seferber ederek, sürecin ve dönemin ihtiyaçları üzerinde yoğunlaşarak her şeyi anlamaya çalışır. “Kürt kadını kimdir?”, “Kadının konumu ve rolü nedir?”, gibi konular üzerinde özel olarak duran Sema, bu konuda kendini yetkinleştirmeye çalışır. Ağrı’da bir ihbar sonucu yakalanarak gözaltına alınan Sema’nın üzerinde bazı notlar dışında hiçbir şey bulunamaz. Uzunca bir süre sorguda ve işkencede kalır ve sonra savcılığa sevk edilen Sema, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilir. Mahkemede, 22 yıl ağır hapis cezası verilerek önce Nevşehir Cezaevi’ne oradan da 21 Mart’ta Kürt kadın iradesini ve özgürlük tutkusunu ortaya koyacağı eylemini gerçekleştirdiği Çanakkale Cezaevi’ne sürgün edilir.

21 Mart 1998’de bedenini ateşe vererek 8 Mart’tan 21 Mart’a ateşten köprü olan Sema 80 gün hastanede tedavi görür. Sağlık durumu iyiye giderken 17 Haziran’da yaşamını yitirir.

Geçtiğimiz yıllarda Sema Yüce’nin anısına Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde açılan Sema Yüce Kadın Dayanışma Merkezi ise ilçeye atanan kayyım tarafından 2017 yılında kapatıldı.

Şehit Sema’nın Kaleminden

Sema Yüce’nin hakikat arayışının şiiri:

Ben bugün doğdum

Tam yedi yüz otuz gün önce 1 Nisan 91’de

İlk nefesimi Amed’de aldım, Mardin kapı burçlarında

Ebemin adına Zekiye Alkan dediler

Buram buram memleket kokuyordu

Yanık memesi

Anam acı çekmesin sancıları artmasın diye

Vücudundan koca bir ateş yakmıştı.

‘Kürt kadını başkaldırıcıdır’

Şehid Sema Yüce

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz