Filistin Savaşı’nda Kassam Tugayları

0
361

İzzeddin el Kassam Tugayları, Hamas’ın silahlı koludur. Hamas’ın silahlı kanadına bu ismin verilmesinin nedeni, İzzeddin El Kassam’ın Filistin’in bağımsız ve İslâmi bir ülke olması için fikren harekete geçen ve ardından da bu mücadelesini silahlı direnişe çeviren ilk eylemci olmasıdır. İzzeddin El Kassam İngiliz sömürgeciliğine karşı silahlı mücadele verirken 1935 yılında hayatını kaybetmiştir.

1992 yılında Hamas, silahlı gücünü düzenli bir askeri güce çevirmek için Kassam Tugaylarını kurdu. Kurulan bu tugaylar, Hizbullah tarafından askeri eğitim aldı. Eğitim ile birlikte gelişme gösterince kendi gücünü de geliştirmeye başladı. Birçok konuda yetkinleşmeyi sağladı. İstihbarat, teknik ve silah yapımı konularında gelişmeler gösterdi.

İsrail’in işgaline karşı Filistinliler tarafından oluşturulan İzzeddin El Kassam Tugayları silahlı direnişi yürütüyor. Halk içerisinde yerini alan Kassam Tugayları izledikleri strateji ve taktik ile İsrail’in gelişkin teknik ve istihbaratına karşı koyabilmektedir. Kendi içerisinde dört tugaya bölünür. Bu tugaylar da kendi içerisinde hücrelere ayrılır.

Kassam Tugayları’nın önemli özelliklerinden biri dağınık hücre yapısından gelir. Gelişen İsrail teknolojisi ve istihbaratına karşı kentlerde gerilla savaşına başvuran Kassam Tugayları sonuç alıcı bir direniş içerisinde oldu. Hücre sistemi Kassam Tugayları’na birçok avantaj sağladı. Az sayıda ve dağınık olması İsrail’in istihbarat yönelimini büyük anlamda boşa çıkarmıştır. Az sayıda olmanın avantajlarından biri de olası İsrail saldırılarında büyük kayıpların önüne geçmiştir. Hücrelerin birbirlerini tanımaması ve bilmemesi oluşabilecek zayiatın önüne geçmesi için çok önemlidir. Az sayıdaki hücrelerin savaşı geliştirmek için kendi çabalarının açığa çıkması hücredeki her bireyin niteliğini de aynı zamanda arttırmıştır. Birkaç kişinin yapabileceği bir işi bir kişinin yapması doğalında bir kişinin niteliğini de arttırır hale gelmiştir.

Kassam Tugayları asıl güçlerini halktan almaktadır. Hücreler doğrudan halktan bireylerden oluşmaktadır. Günlük normal yaşamında olan bireyler veya hücreler, gereken yerde derhal savunma durumuna geçip saldırılara karşılık verebilme yeteneğini gösteriyorlar. Halkın kendi kendini savunma geçtiği bir durum oluyor. Halkın burada rolü çok önemli hale geliyor. Kendi bireyleri içerisinden kendi savunmasını yapması işgalciliğe en doğru ve en yetkin cevap oluyor. Bu şekilde Kassam Tugayları bir anlamda kendini sürekli var edip yenilmez kılıyor. Çünkü doğrudan halkın içerisinde olduğu bir direniş, halk var olduğu müddetçe devam eden bir direniş haline gelmektedir.

Kassam Tugayları’nın bir diğer adı da “hayalet savaşçılar”dır. Verilen bu ad aslında savaş yöntemlerinin ne olduğuna dair birçok ipucu vermektedir. Gerektiğinde var olan, gerektiğinde ortadan kaybolan; gerektiğinde savunmada gerektiğinde saldırıda olan bir yapıdır. Ne zaman, nerede ve nereden ortaya çıkacağı belli olmayan bir güçtür. Bu şekilde bir anlamda karşı güç için psikolojik üstünlük de sağlar. Yarattığı ‘bilinmezlik’ ile düşmanı karşısında bir adım önde başlıyor.

Kassam Tugayları hücre savaşına tabanca ile başladı. Kullandıkları tabanca ve küçük silahlar ortadan kaybetmek açısından avantajlıydı. Bir süre sonra bu şekilde yetkinleştikten sonra açılan alan ve imkanlar sayesinde silah ve mühimmatlar geliştirdi. Füze yapımına kadar varan Kassam Tugayları hala da varlığını hücre yapısı ile halkın içerisinde devam ettirmektedir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here