- Kürdistan özgürlük mücadelesine uzun yıllar emek veren Hozan Zinar vefatının 10. yılında anılıyor.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a bağlılığını dile getirdiği “Biz Apo’ya söz vermişiz” şarkısıyla tanınan Hozan Zinar, 1954 yılında Aksaray’a bağlı Ekecik’in Sarıkaraca köyünde dünyaya geldi. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’yle 16 yaşında tanışan Hozan Zinar, Ekecik Kürtleri arasında Kürt Özgürlük Hareketi’nin gelişmesi ve yayılması için büyük çaba gösterir. İşçi ailesi olarak 1972 yılında Amsterdam’a gelen Hozan Zinar, 18 yaşında Fort Fabrikası’nda çalışmaya başlar, burada sendikal mücadeleye katılır.
İlk sahne ismi Hozan Harabi
İlk sanat çalışmalarına ise 1976 yılında Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Derneği’nde başlayarak, “Hozan Harabi adıyla konserlerde yerini alır. 1980’li yılların başında Kürt ve Kürdistan konusunda HTİB’lilerle sert tartışmalara giren Hozan Zinar, onlarla yollarını ayrıştırır. 1981 yılında Den Haag’ta 12 Eylül faşizmini protesto etkinliğinde sahne alır.
Burada 1979’da Siverek’te Bucak aşireti ile yaşanan çatışmada şehit düşen PKK’nin dönemin önde gelen kadrolarından Salih Kandal için bestelediği “Lo Saliho” şarkısını söyleyerek özgürlük mücadelesinde aktif yer almaya başlar.
Huner-Kom kuruluşunda yer aldı
Bir grup yurtseverle 1982 yılında Amsterdam Kürt Kültür Merkezi’nin kuruluş çalışmalarında yer alan Hozan Zinar, 1983 yılında Huner-Kom kuruluş çalışmalarında yer alarak, özgürlük mücadelesinin Hollanda’daki sanat çalışmalarının sorumluluğunu üstlenir.
Bekaa ardından Avrupa’ya
Koma Berxwedan ve Amsterdam’da kurulan Botan radyosu çalışmalarında da yer alan Hozan Zinar, 1989’da Lübnan’ın Bekaa Vadisi’ndeki Mahsum Korkmaz Akademisi’ne gider. Burada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanında bir yıl ideolojik eğitimden geçen Hozan Zinar, askeri eğitim sırasında şarapnel parçası nedeniyle sağ ayağından yaralanır. Lübnan’da bir süre tedavi gördükten sonra Kürdistan dağlarına gitmek isteyen Hozan Zinar, yürümekte zorluk çektiği için Öcalan tarafından tekrardan Avrupa’ya görevlendirilir. Hozan Zinar, Avrupa’da İngiltere, İskandinavya ülkeleri, Yunanistan ve Hollanda’da siyasi ve sanatsal çalışmalarda yer alır.
Yüzlerce esere imza attı
Avrupa’da düzenlenen eylem ve etkinliklerde ön saflarda yer alan Hozan Zinar, Humer-Kom ve Koma Berxwedan bünyesinde yürüttüğü sanat çalışmalarında yüzlerce esere imza attı. Hozan Zinar “Şirina Kürdistane”, “De Bimeş”, “Mendo Têye”, “Ceme Muşe” ve “Munzur Çayı” gibi eserleri ile tanınıyor. Halka mal olmuş, Öcalan’a bağlılığını dile getirdiği “Biz Apo’ya söz vermişiz” eseri eylem ve etkinliklerin vazgeçilmez şarkıları arasında yer alıyor.
Son anına kadar
2004 yılında kanser teşhisi konulması ardından, tedavi görmeye başlayan Hozan Zinar, tüm zorlamalarına rağmen siyasi ve sanatsal faaliyetlerini sürdürmeye devam eder. En son 15 Şubat 2010 yılında, Fransa’nın Strasbourg kentinde Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun kınandığı yürüyüşe katılan Hozan Zinar, Mayıs 2011’de çok sevdiği babası Emrullah İz’in ölümüyle sarsılarak beyin kanaması geçirir. Üç hafta yaşam mücadelesi veren Hozan Zinar, 29 Mayıs 2011’de yaşama gözlerini yumar.
PKK ve önderliğine ve Kürdistan halkına bağlılığı ile tanınan 57 yaşında, 4 çocuk babası Hozan Zinar, öğrencisi, özgürlük mücadelesine katılımında etkilediği ve çok sevdiği, 2003 yılında Amed’deki bir çatışmada yaşamını yitiren gerilla İbrahim Kılıç’ın (Zinar Andok) mezarının da bulunduğu Ekecik-Aksaray Bezir Muhtar Mezarlığı’na defnedilir.