IPPNW Sorumlusu Dr. Gisela Penteker: Garê’de inceleme yapılmalı

0
340

Karayılan’ın “Türk ordusu Garê’de kimyasal silah kullandı” üzerine IPPNW Türkiye Sorumlusu Dr. Gisela Penteker, izlerin tespiti için bölgede inceleme yapılması gerektiğini söyledi.

Türk ordusunun 10-13 Şubat 2021 tarihleri arasında Garê’ye yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırısının ardından geçtiğimiz günlerde Stêrk TV’ye konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türk devletinin Garê’de kimyasal gaz kullanarak bir katliam yaptığını bildirmişti. Karayılan aynı röportajında Garê’de zorlanan Türk askerinin çekilmeden önce kimyasal gaz kullandığını belirtirken, daha sonra HPG gerillalarının bölgeyi yeniden denetime almasından sonra Türk ordusuna ait gaz maskeleri görüntülenmişti.

13 Türk rehinenin de öldüğü işgal saldırısı sonrası mecliste ‘bilgilendirme’ konuşması yapan Türk Milli Savunma Savunma Bakanı Akar “Sadece göz yaşartıcı gaz kullanılmıştır” sözleriyle aslında bir nevi kimyasal gazların kullanıldığını itirafıydı. Türkiye’nin 1997 yılından bu yana taraf olduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) toplumsal olaylarda polisin kullanılmasına izin verdiği göz yaşartıcı gazlar değil, her türlü kimyasal madde içerikli gazların askeri amaçlı mağara gibi kapalı ortamlarda kullanılmasını kesinlikle yasaklıyor.

‘KİMYASAL KULLANIMI SİYASETE KURBAN EDİLİYOR’

Hem Türk Savunma Bakanı’nın itirafı hem de Karayılan’ın açıklamasına rağmen başta OPCW olmak üzere uluslararası kuruluşların sessizliğe bürünmesi dikkat çekici. Konuya ilişkin ANF’nin sorularını yanıtlayan Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) Türkiye Sorumlusu Dr. Gisela Penteker ise kimyasal gaz kullanımının bilimsel olarak ispatı için çatışma yerinden çekilen görüntü ve fotoğrafların yeterli olmadığını, aynı zamanda bölgeye de uzman bir heyetin giderek inceleme yapması gerektiğini söyledi.

Suriye’de Esat rejiminin geçtiğimiz yıllarda kimyasal gaz kullanması sonrası edindikleri tecrübeye dikkat çeken Dr. Penteker şöyle konuştu: “Kimyasal gaz kullanımının ispatlamanın çok zor olduğunu Suriye’de de bir kez daha anladık. Fotoğraflara bakarak sadece bunu tahmin edebiliriz. Ayrıca Birleşmiş Milletler’e bağlı uzmanlar bile bölgeye gidip bu yasaklı silahların kullanımını ispatlasa bile suçluları cezalandırma süreci oldukça zor. Çünkü çoğu zaman kimyasal gaz kullanımı siyasete kurban ediliyor.”

‘KİMYASAL GAZ İSPAT EDİLMEZSE BİLE TÜRK DEVLETİ SUÇLU’

Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen elinde ordusunun elinde kimyasal silahların olabileceğine dikkat çeken Dr. Penteker, AKP-MHP iktidarının Kürt halkını yönelik sürdürdüğü savaş ve soykırım siyasetinde batılı ülkelerin suç ortağı olduğunu ifade ederek şu değerlendirmede bulundu: “Türk ordusunun Kürtlere karşı yürüttüğü son savaşta kimyasal gaz kullanımı ispatlanmazsa da Türkiye Suriye ve Irak’ın sınırları içinde bulunan toprakları işgal ederek uluslararası hukuka ihlal etmiştir ve dünyanın kabul ettiği yasalar gereği bu suçtur, batılı ülkeler olarak bildiğimiz güçler de bu suçun ortağıdır.”

Bu arada Karayılan’ın “Uluslararası kuruluşlar bölgeye gelip kimyasal gaz kullanımını araştırmalı” çağrısının ardından ANF’nin 24 Şubat 2021 günü OPCW’nin basın merkezine e-posta aracılığıyla gönderdiği “Türkiye’nin Garê saldırısında gaz kullanmasını araştıracak mısınız?” şeklindeki sorusuna henüz yanıt verilmiş değil. OPCW’nin Türk devletiyle kirli ilişkileri ise 2019 yılının Ekim ayında Gri Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik işgal saldırısı sonrası gün yüzüne çıkmıştı. Türk ordusunun bu saldırıda sivillere karşı kimyasal silah kullandığına dair açıklamaların yapıldığı günlerde Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli’nin OPCW’ye 30 bin Euro bağış yaptığı ortaya çıkmıştı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here