İşgal operasyonlarına katılacak Korucuların harcırahları üç katına çıkarıldı

0
809

Türk devleti işgal operasyonlarına katılacak olan korucularının aldığı görev harcırahlarını günlük 91 liradan 205 liraya, aylık 2 bin 730 liradan 6 bin 150 liraya çıkarttı.

Türk devleti, Güney Kürdistan’ı işgal operasyonlarına katılacak olan korucuların aldığı görev harcırahlarında düzenleme yaparak,  günlük 91 liradan 205 liraya, aylık 2 bin 730 liradan 6 bin 150 liraya çıkarıldığı bildirildi.

Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen, güvenlik korucularının sınır ötesi görev harcırahlarında düzenleme yapılarak, günlük 91 liradan 205 liraya, aylık 2 bin 730 liradan 6 bin 150 liraya çıkarıldığını söyledi

Sınır ötesi operasyonlar için ayrılan harcırah miktarlarında ciddi anlamda düzenleme yapılmasının kendilerini “ziyadesiyle memnun ettiğini” belirten Sözen, diğer güvenlik korucularının maaş ve harcırahlarında düzenleme yapılmasını istedi.

İktidarın paramiliter ordusu korucular

AKP-MHP iktidarı koruculuk sistemini geliştirerek, Kürt halkına yönelik başlattığı işgal operasyonlarında ön cepheye sürmektedır. İktidarın paramiliter ordusu diyebileceğimiz koruluculuk sistemi kurulduğu günden bu yana tartışmalara neden olmuştur.

Koruculuk sistemi veya eski adıyla “geçici köy koruculuğu”, 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan değişiklikle oluşturulan paramiliter kurumudur.

Türk İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan bu kurum, idari bakımdan kaymakamların, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanı’nın emir ve komutası görev yapmaktadır.

2016 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile geçici köy korucularının adı “Güvenlik Korucusu” olarak değiştirildi.

İktidarın paramaliter ordusu Korucuların görevleri

Korucularının görevleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

Köy halkının canına, ırzına, malına ve tasarruf emniyetine yönelik saldırıları önlemek, saldırıda bulunanları yakalamak ve suç delillerinin kaybolmamasını sağlayacak tedbirleri almak,

Görev alanında bulunan kamu ve özel kurumlara ait tesislere yönelik her türlü saldırıları önleyecek tedbirleri almak ve bu gibi tesislerin korunmasında, genel ve özel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak,

Tabii afetlerde verilecek görevleri yapmak,

Bağlı olduğu mülki amirce verilecek ve önleyici kolluk kapsamında olan diğer görevleri yapmaktır.

55 bin korucu var

Türk Kalkınma Bakanlığı’nın, On Birinci Kalkınma Planı’yla  (2019-2023) göre, 21 bin 716 yeni güvenlik korucusu işe alınarak ortalama korucu yaşı 42’den 32’ye geriletilmiştir. Bu süre içerisinde  18 bin 482 korucu emekli edilmiş, 226 güvenlik korucusu uzman çavuş olmak için eğitime alınmıştır.

13 Kasım 2019’da Van’da Güvenlik Korucuları Hizmet İçi Eğitim programında konuşan Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 26 ilde toplam 54 bin 7 korucu bulunduğunu söylemişti.

Türkiye’de İktidara yakınlığıyla bilinen Akit gazetesine göre ise ise 55 bin kadrolu ve 20 bin gönüllü korucu bulunuyor.

Bilge köyü katliamı ile birlikte kaldırılması tartışıldı

Mayıs 2009’da Mardin’in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyünde 7’si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü katliamın ardından koruculuk sisteminin kaldırılmasını ima eden tartışmalar devletin en üst yetkililerinin ağzından dile gelmişti.

Dönemin Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, gündeme gelen koruculuk sistemi tartışmaları için, “Islahı gerekiyorsa ıslah edilebilir, kaldırılması gerekiyorsa kaldırılabilir. Ama değerlendirmeleri tepkisel olarak yapmamalı” diye açıklamada bulunmuştu.

Yine o dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den de, “Koruculuk sistemi gözden geçirilebilir” açıklaması gelmişti.

AKP-MHP iktidarı Korucu alımlarını iki katına çıkartıldı

2015’te Türk devleti ve AKP-MHP iktidarının başlattığı çatışmaların ardındanda korucu alımları iki katına çıkartıldı.  

Eylül 2015’te dönemin İçişleri Bakanı Selami Altınok, “Başbakanımızın talimatıyla Doğu ve Güneydoğu’da bulanan koruculuk sisteminin daha etkin noktaya gelebilmesi adına boş bulunan 5 bine yakın korucu kadrosu ilanlarımızı başlatıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

2009 Avrupa Birliği İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi’nde de koruculuk sisteminin kaldırılması üzerinde duruldu.

AB’nin eleştirileri dikkate alınmadı

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Parlamentosuna, Konseye, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesine ve Bölgeler Komitesine sunulan bilgilendirme AB Genişleme Politikasına İlişkin 2019 Bilgilendirme raporunda, eleştirilere rağmen Türk devleti koruculuk siteminin kaldırılmadığına vurgu yapılmıştı.

Raporun ilgili bölümünde, “BM Özel Raportörü’nün hukuk dışı, yargısız veya keyfi infazlar konusunda kovuşturma yapılmaması ile mücadeleye yönelik 2015 tavsiyeleri hâlâ yerine getirilmemiştir. Eleştirilere rağmen köy koruculuğu sistemi hâlen devam etmektedir. İnsan hakları ihlalleri vakaları rapor edilmiştir. Suç teşkil eden faaliyetlere katılmaları nedeniyle 600’den fazla köy korucusu görevden alınmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

Türk devleti İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 1985’ten 1997’e kadar görevde ihmal, yardım ve yataklık, adam öldürme, dolandırıcılık, kadın kaçırmak, ırza geçmek, uyuşturucu madde, silah ve muhimmat kaçakçılığı, büyük ve küçük baş hayvan çalmak, mesken masuniyeti ihlali, köy ve aşiretler arası çatışmaya girmek, terör, asayişe müessir, zabıtanın takibini gerektiren ve kaçakçılık olayları kapsamına giren suçları işleyen toplam 23 bin 817 geçici köy korucusunun görevine son verilmişti.

Yine İçişleri Bakanlığı’nın 2006 yılı verilerine göre 4 bin 972 köy korucusu hakkında suç işlediği iddiasıyla işlem yapıldı, bunlardan 853’ü tutuklanmıştı.

İnsan Hakları Derneği’nin 2009’da hazırladığı raporda; Ocak 1990 – Mart 2009 döneminde köy korucuları tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri sıralandı. İHD, koruculuğun kaldırılması istendi.

İHD Raporda korucuların karıştığı olaylarla ilgili şu bilgilere yer verildi:

Köy Yakma 38

Köy Bosaltma 14

Taciz ve Tecavüz 12

Kaçırma 22

Silahlı Saldırı 294

Köy Korucuları Tarafından Öldürülen 183

Köy Korucuları Tarafından Yaralanan 259

Kayıp Olayı 2

İnfaz 50

Gasp 70

Köy korucuları tarafından yapılan iskence ve kötü muamele 562

Köy Korucuları Tarafından Gözaltına Alınanlar 59

İntihara Sebebiyet Verme 9

Ormanlık Alan Yakma 17

Sınır ötesi operasyonlarda yer alıyorlar

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) geçmişten bugüne Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde düzenlediği işgal operasyonlarında güvenlik korucuları en ön cephelere gönderildi.

En son 17 Haziran’da Zaho sınırları içerisinde bulunan Haftanin’de başlatılan işgal operasyonunda da korucular katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz