Yazılı bir açıklama yapan Jinên Tîrêjên Rojê İnisiyatifi, işbirlikçilik ve işgal saldırılarına karşı intikam eylemleri düzenlediklerini bildirdi.
Açıklamada, “24 Ekim’de İstanbul’un Silivri ilçesinde faşist TC polislerine yönelik birimlerimiz tarafından el yapımı patlayıcılarla ve ferdi silahla eylem düzenlemiştir. Yapılan bu eylemde zırhlı polis aracı büyük çapta zarar görmekle birlikte araçta bulunan 2 TC polisi de ağır yaralandığı birimlerimizce tespit edilmiştir” denildi.
İnisiyatif, Mersin’deki eylem konusunda şu bilgileri verdi: “25 Ekim’de Mersin’in Mezitli ilçesinde faşist AKP’li bir iş adamına ait bir boya fabrikası ve 8 lüks araç birimlerimizce ateşe verilip fabrika kullanılmaz hale getirilmiştir.”
Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“1992 yılında KDP, işgalci Türk devleti ve İran arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın amacı Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni tasfiye etmekti. Başlatılan tasfiye saldırılarına karşın Bêrîtan ve arkadaşları hızla savunma hattında yerini aldı. Bêrîtan’ın komuta ettiği birlik, saldırıların başlamasından sonuna kadar direnişini sürdürdü. Peşmergeler tarafından etrafı sarılan Bêrîtan’ın cephanesi de bitmesine rağmen ihanete teslim olmayı kabullenemedi. Hainlere karşı direnişçi kadınların tarihini yazmaya o anda karar vermişti.
Xakûrkê’nin Lêlikan alanı peşmergeler tarafından kuşatıldığı bir sırada kahramanca bir irade ortaya koyan Bêrîtan, peşmergelerin kendisini kandırmaya çalışan yalanlarına inanmadı. Özgürlük saflarına katılmasının üzerinden bir yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen 25 Ekim 1992 günü ‘İhanete hayır’ çığlığıyla kendini bir uçurumdan atarak fedai eylem gerçekleştirdi.
‘Bugün Kürdistan’da yaşananlara baktığımızda düşmanın planlarının halen devrede olduğunu görüyoruz. Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları halen sürüyor. Bazı Kürt çevreleri ihanete devam ediyor.’
Bêrîtan’ın tarihi eyleminin ardından kendini sorgulamaya başlayan bazı peşmergeler silah bırakmaya başladı. Silah bırakan bazı peşmergeler çocuklarına ve torunlarına ‘Bêrîtan’ ismini verdi.
Bêrîtan’ın eylemi üzerine silah bırakan peşmergelerden biri şöyle diyor: ‘Bêrîtan’ın etrafını sardığımızda ona ‘teslim ol’ dedik. Fakat o bunu kabul etmeyerek halkına ihanet edenlere mesaj vermek için kendini uçurumdan aşağı attı.’
Bêrîtan’ın eyleminin, kadın özgürlük mücadelesi için çok önemli bir eylemdi.
O günden bu yana KDP, Türk devletiyle birlikte iş yürütmeye devam ediyor. Türk devletinin Kürt halkının imhasını ön gören saldırılarına çanak tutuyor.
Biz genç kadınlar da Şehit Beritan ın ardılları olarak onun mücadelesinin takipçisi olacağımızı belirtiyor. Kürt ihanetçilerinden ve faşist TC devletinden intikamını misliyle alacağımızı belirtiyor ve öncü kadın komutan şehit Beritan’ı anıyoruz.”