HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidarın kadın politikalarını eleştirerek ‘kadının adı yok’ dedi.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi ile ilgili ANF’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, iktidarın kadın politikalarını eleştirdi.
Erkek aklın hiç bir zaman kadına yönelik olumlu bir çalışması olmadığını ifade eden Koçyiğit, iktidardan bir şey beklemenin anlamsız olacağını söyledi.
Koçyiğit, kadın üniversiteleri tartışmalarının da AKP’nin cinsiyetçi bakış açısından bağımsız ele alınamayacağını ifade etti.
‘CİNSİYETÇİ BÜTÇE’
Koçyiğit şöyle konuştu: “Bakanlıkların kendisi erkek, tüm yönetim erkeklerden oluşuyor. AKP’nin kurduğu temsilde kadının adı yok. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı dışında bir kadın bakan, bakan yardımcısı ya da üst düzey bir bürokrat yok. Böyle bir aklın yansıması da bütçe de kadına bir pay ayrılmaması oluyor. Savaşı önceleyip ona bütçe ayrılabiliyor ama pandemi koşullarında işsiz kalan kadınlar için özel bir bütçe ayrılmıyor. Yine engeli olan, çocuğu olan, kadınlara da özgün bir bütçe ayrılmıyor. TÜİK’in rakamlarını her ne kadar manipüle etselerde genel olarak işsizlik çok arttı. Ama kadın işsizliği bununda üzerinde. Çünkü ilk işten atılan kadın oluyor. Ciddi bir kadın işsizliği artışı var. Biz hiçbir bakanlıkta kadın işsizliğini önceleyecek, engelleyecek bir kaleme henüz rast gelmedik. Kadın bir bütün olarak sistemden pay alamıyor. Biz HDP kadın meclisi olarak bütçe sürecini takip ediyoruz. Hem kadın temsilin yetersizliği, cinsiyete duyarlı bütçe olmamasını verilerle eleştiriyoruz. Ama AKP aklının bir bütün olarak erkek olduğunu ve bunu kavrayacak aklın olmadığını da söylemek gerekiyor”
‘CİNSİYETÇİ EĞİTİM’
Koçyiğit, kadının güçlendirilmesi ve kendini var edebileceği alanların oluşturulmasının önemine vurgu yaparken, şunları ifade etti:
“Bizim kadın üniversitesinin hangi aklın ürünü olduğuna, hangi perspektiften bakıldığına bakmamız gerekiyor. Elbette kadın üniversiteleri olsun, kadın politikaları tartışılsın, kadına dair her şey okutulsun. Ama bu karma eğitimdeki modelin aynısı olduğunda başka bir şey olur. AKP, hem ortaokul hem lise düzeyinde imam hatip sistemini geliştirerek zaten cinsiyetçi eğitime geçmiş durumda ve bu modeli oturtmaya çalışıyor. Şimdi de bunun üniversite ayağını oturtmaya çalışıyor diye görmemiz gerekiyor. Bu konuya temkinli yaklaşılmalı, çünkü ben mevcut toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren bir yerde olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesini tartışmaya açan, 6284’ü uygulamayan, nafaka hakkımızı tartıştıran bir iktidarın kadın üniversitesi tartışması cinsiyetçidir.”
‘ÖZGÜRLÜKTE BULUŞALIM’
25 Kasım Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü’ne ilişkin de çağrıda bulunan Koçyiğit, şöyle noktaladı:
“Biz HDP Kadın Meclisi olarak şiddetin karşısında etkin bir mücadele yürütmeye çalışıyoruz. Bugün kadınlar adına en ufak bir iyileşme varsa, kadınlar maruz kaldığı şiddete ses çıkarabiliyorsa, cezasızlık politikaları fütursuzca uygulanamıyorsa bu kadınların mücadelesi sayesindedir. Yaşamamız, haklarımız ve bedenimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz. Her kadının sokağa çıkması iddiamızı bir adım daha ileri götürüyor. Ne kadar çok kadın yan yana gelirsek, şiddetin o kadar karşısında durabiliriz. Ne kadar çok olursak bu erkek sistemi, iktidarları o kadar geriletebiliriz. Tüm kadınları 25 Kasım’a davet ediyorum. Sokaklar bizim özgürleşme alanımız. 25 Kasım’da sokakları dolduralım, hep birlikte özgürlükte buluşalım.”