Türk devletinin hava saldırısı sonucu 5 Temmuz 2019 yılında hayatını kaybeden KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerip, 25 yıllık mücadelesi ile Kürdistan kahramanları arasındaki yerini aldı.
25 yaşında özgürlük mücadelesine katılan Xerip, ulusal ve demokratik çalışmalar yürüten bir devrimci, sözü, pratiği bir olan fedakar bir mücadeleciydi. Katılımının ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanında eğitim gördü. Kürt tarihi konusunda bilgili ve bilinçli biri olması dikkatleri çekiyordu. Daha sonra Kürt ulusunun öncüsü ve komutanlarından birihaline gelen Xerip, 5 Temmuz 2019 günü Türk devletinin Kandil alanına yönelik hava saldırısında şehit düştü.
Asıl ismi Diyar Xerip Mihemed Resul olan şehit Helmet, 1973 yılının Nisan ayında Süleymaniye’nin Qeredax ilçesine bağlı Sêwsênan köyünde dünyaya geldi. Qeredax’da tanınan bir ailenin dördüncü ocuğudur. Diyar Xerip’den 1 yaş büyük ağabeyi Dilêr, Başur serhildanlarında Peşmergedir. 1991 yılında Kerkük’ün özgürleşmesi için Baas Rejimi ile girilen savaşta şehit düşer.
Eğitimli ve bilgili anne ve babanın Diyar Xerip’in gelişiminde büyük etkileri oldu. Diyar Xerip, bir değerlendirmesinde, ‘Mücadele yaşamımın ilk öğretmeni annemdir’ demişti. Diyar Xerip ilkokulu 1980 yılında doğduğu köyde bitirdi. Diyar Xerip’in annesi oğlunun okul hayatına ilişkin şunları belirtiyor: “Çalışkan bir öğrenci olduğu için okul yıllarında başarı belgeleri ve birincilik ödülleri alıyordu. Okul dışındaki zamanlarında da okuyordu. O yüzden eğitimini başarılı bir şekilde tamamladı.”
MÜCADELE YAŞAMI
Diyar Xerip daha küçük yaşlarda arkadaşları arasında öncülük konumuna gelir. Genç yaşında Kürt halkı ve Kürdistan tarihi üzerine araştırmalar yapar. Evde de kardeşlerinin eğitiminde önemli bir rol oynar. İlkokulu bitirdikten sonra Süleymaniye’ye taşınırlar. Süleymaniye’de lise öğrenimini bitirdikten sonra 1991-1992 yılında üniversiteyi okumak için Hewler’e gider. Hewlêr’deki Selahedin Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’nü okur. 1991 Raperin’inde Kerkük’te şehit düşen ağabeyi Dilêr’in ardından Diyar Xerip için yeni bir dönem başlar.
Hewlêr’de Selahedin Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ismini duyan Diyar Xerib, 1991 Raperin’inden sonra PKK ile tanışır. Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılmadan önce aynı üniveristede okuduğu Koyê’li bir kadını sever. Diyar Xerip PKK’ye katılmadan önce sevdiği kadına şu sözleri yazıyor: “Doğru, seni çok seviyorum ama başka sevgim de var o da Kürdistan sevgisi. Kürdistan için neden bu sevgime son verdiğimi anlayacağını umut ediyorum.”
ÖCALAN: ÖNCÜ BİR GÜÇ OLABİLİRSİN
1995-1996 yılında Fizik Bölümü’nü bitiren Xerip, 1996 yılında PKK’ye katılır. 1997 yılında bir grupla birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanına gider. Büyük bir coşku ile Öcalan’ın eğitimlerine katılır. Analizleri ve değerlendirmeleri ile Kürt Halk Önderi Öcalan’ın dikkatini çeker. Öcalan, şehit Diyar Xerip’e ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtiyor: “Sen büyük bir öncü olabilirsin. Bir genç olarak bu mücadelede önemli görevlerde yer alabilirsin. Yetenekli bir gençsin bu yeteneğini, güce, liderliğe ve öncülüğe dönüştürebilirsin.”
1998 yılında kadro olarak eğitim alanında görev alır. Yeni katılan şervanlara ideolojik, siyasi ve devrimci ahlak üzerine eğitim verir. 1999-2000 yılında Kürt halkının öncü bir kadrosu olarak Kürdistan Demokratik Ulusal Birlik (YNDK) çatısı altında örgütlenme çalışmaları yürütür.
2002 YILINDA BİR GRUP ARKADAŞI İLE BİRLİKTE PÇDK’Yİ KURDU
Diyar Xerip, 2002 yılında aralarında şehir Viyan Soran’ın da bulunduğu bir grup arkadaşı birlikte Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi’ni (PÇDK) kurar. Şehit Diyar Xerip, Binarê Qendîl ve Güney Kürdistan’ın bir çok şehrinde yıllarca eğitim ve örgütlenme çalışmaları yürütür. Emeği ve çabaları ile halk arasında örnek bir PKK kadrosu olarak gösterilir.
PÇDK’nin 2. ve 3. kongrelerinde yönetim üyesi olur. Xerip, bilinçli ve aydın kişiliğiyle PÇDK’nin gelişmesi için büyük bir emek verir. Tasfiyeciliğe ve ihanete karşı Apocu bir duruş sergiler. PÇDK’nin 5. kongresinde başkan seçilir. 2008 yılından 2014 yılına kadar PÇDK’nin başkanlığını ve eşbaşkanlığını yapar.
BAŞUR HALKI İÇİN HER ZAMAN BİR ARAYIŞ İÇERİSİNDEYDİ
Şehit Düyar Xerip, 2014 yılında KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi oldu. Şehit düşene kadar hem PKK Meclis üyesi, hem de KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi görevini yürüttü. KCK eğitim akademisinde genç kadrolara siyasi ve örgütlenme dersleri verdi. PKK Meclis üyesi ve KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi olarak Başur’daki mücadelede önemli çalışmalar yürüttü. Hain ve işbirlikçi çizgiye karşı da demokratik ulus direnişi ile öncü bir rol oynadı.
Şehit Diyar Xerip 25 yıllık mücadelesinde her zaman büyük bir inanç, irade ve kararlılıkla çalışmalarını yürüttü. Devrimcilik hayatı boyunca Kürt ulusal birliğinin, demokratikleşmenin, sömürgeciliğe karşı direnişin sembolü oldu. Diyar Xerip 5 Temmuz 2019 yılında Türk devletinin yerel işbirlikçiler ile Kandil alanına dönük yaptığı saldırıda şehit düşerek ölümsüzler kervanına katıldı.
CESUR BİR GAZETECİ VE KALEMİ SİVRİ BİR YAZARDI
Şehit Diyar Xerip, cesur bir gazeteci ve kalemi sivri bir yazar olarak Gotar ve Lêkolîn’in yanı sıra bir çok dergiye yazılar yazdı. Tarih, din, gençlik ve demokratik öz yönetim üzerine kitaplar yazdı. Yazar ve Gazeteci Hesen Cûdî, şehit Diyar Xerip’in 6 kitabının yeni baskılarını okuyuculara ulaştırdı.
Şehit Diyar Xerib’in basılan kitapları şunlar: Xwendinek nû ji bo dîroka Kurdistanê (Kürdistan tarihini yeniden okuma), Kurte dîroka Iraq û Başûrê Kurdistanê (Irak ve Başur’un kısa tarihi), Manîfestoya ciwanên Başûrê Kurdistanê (Başurlu gençlerin manifestosu), Xwerêveberiya demokratik (Demokratik özyönetim), Qirîza sîstem û pirsgirêka pêşengtiyê li Başûrê Kurdistanê (Sistem krizi ve Başur’da liderlik sorunu) ve Helwestên di derbarê ol û baweriyê de (Din ve inanca bir bakış).
PKK’NİN KRİTERLERİNİ KENDİSİNE ESAS ALIYORDU
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, şehit Diyar Xerip’in çalışmalarına ve mücadele yaşamına ilişkin şu değerlendirmelerde bulunmuştu: “Heval Helmet özgürlük mücadelesinde ve ulusal birlik çalışmalarında öncü bir rol oynadı. Ulusal birliğin kurulması için büyük emek ve çabaları oldu. Önderlik sahasında eğitim gören arkadaşlardan biriydi. Rêber Apo, o dönem heval Helmet ve Başur’dan giden arkadaşlara büyük bir değer verir. Devrimci ve öncü kişilikler yaratmak istiyordu. Bu yüzden o arkadaşlara büyük bir emek ve çaba ile eğitim verdi.
Önderlik eğitiminden çok etkilenen heval Helmet, PKK’nin kriterlerini ve özelliklerini kendisine esas alır. Önderlik gerçekliği üzerinden kendisini eğitti. Heval Helmet, hem Başur’daki çalışmalarda, hem de hareketimizin genel çalışmalarında direniş ruhunun gelişmesi için çalışmalar yürüttü. Yine özellikle Şengal ve Başur’da halk çalışmaları çerçevesinde önemli ve öncü bir rol oynadı.
Eğitim, halkı bilinçlendirme ile örgütlenme alanında ve eylemlerin daha güçlü gelişmesinde etkili bir rolü vardı. Ulusal birliğin kurulması için çalışmalar yürüttü. Yine halk arasında ulusal bir bilincin gelişmesi için de büyük emekler verdi. Her şehit, tarihi ve yeni bir atılımın gerçekleşmesinin nedeni oluyor. Heval Helmet ve özgürlük şehitlerini saygı ile anıyorum. “