‘Önce toplumla ortaklaşılmalı, hak ve talepler suç olmaktan çıkarılmalı’

0
842

AKP’yle 5 yıl sonra yapılan ziyaret için “Görüşmek bile zorlayıcıydı” diyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, “Düzenleme, ilk önce toplumun iradesine ve sağlığına dönük bir ortaklaşmayla hayata geçirilmelidir” dedi.

AKP heyeti, Üçüncü Yargı Paketi kapsamında getirilmesi beklenen infaz düzenlemesiyle ilgili Meclis’te bulunan siyasi partilerle yaptığı görüşmeler kapsamında önceki gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grubu’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmede yer alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, AKP ziyaretinin 8 HDP belediyesine kayyım atanmasından sonra gerçekleştirilmesine dikkat çekti. Önlü, bu durumu “Halkın iradesini gasp edip, sonra gelip bu halkın iradesinin siyasal yapısı olan HDP’den randevu istendi. Görüşmek bile zorlayıcı bir durumdu” dedi.

‘KAYYIM ORTAKLAŞMAYI ORTADAN KALDIRDI’

Önlü, infaz düzenlemesini sadece siyasi partiler arası bir uzlaşma olarak görmediklerini, düzenlemenin tüm toplumu ilgilendirdiği ve toplumla uzlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. AKP heyetine bu görüşü aktardıklarını dile getiren Önlü, “Toplum içinde özellikle de Kürtleri, muhalifleri, siyaset yapanları, akademisyenleri herkesi ilgilendiren bir yasal düzenlemedir. Bu yasal düzenleme ya toplumu daha büyük ayrımlara götürecektir ya da gerçekten ortaklaşmanın zemini sağlayacaktır. Ama en büyük ortaklaşma birbirine karşı saygıdan geçer. Toplumun taleplerine, iradesine saygıdan geçer. Kayyımın atanması bu ortaklaşmayı neredeyse tamamen ortadan kaldırdı” şeklinde konuştu.

TOPLUMUN TALEPLERİNE ‘TERÖR’ TARİFİ

Toplumun hak, hukuk, kimlik, dil, ifade ve örgütlenme özgürlüğü yönündeki talepleri ve eylemlerinin siyasi iktidar tarafından suç sayıldığını belirten Önlü, “Bu suçları da ‘terör’ olarak nitelendiriyorlar. Bu durum toplumda büyük mağduriyetler yaratıyor. Öncelikle bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekiyor” dedi.

Önlü, “Zindanda rehin tutulanlar muhalif siyasetçiler, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, emekçilerdir. Yasal düzenleme yapılacaksa o zaman bu toplumun bütün taleplerini suç saydığı durumdan çıkılması gerekiyor. Gelen teklifte ise bunun tam tersini görüyoruz. Bütün toplumu kapsam dışında tuttuğunu görüyoruz. Burada bir eşitliği düzenleyeceğine, buna dair bir kanun düzenleyeceğine, tam tersine bunu bir istisna olarak karşımıza çıkarıyor. Yani toplumu bir istisna olarak görüyor” diye konuştu.

‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR’

Önlü, AKP’nin sunduğu taslakta yer alan cinsel suçlar, kadına yönelik şiddet, uyuşturucu ve insanlığa karşı işlenmiş suçlara indirimi, parti olarak kabul etmediklerinin altını çizerek, “Bu 4 suç kırmızı çizgimizdir. AKP heyetine bunları da aktardık. Korona gibi bir baş belası varken, yani halkın hem sağlığına hem de iradesine karşı iki tane bela varken, ortaklaşmanın zemini yoktur. İlk önce ortaklaşmadan başlanılması gerektiğini ifade ettik. Partimizin bu yasal düzenlemeye ilişkin politik yaklaşımı; düzenlemenin ilk önce toplumun iradesine ve sağlığına dönük bir ortaklaşmayla hayata geçmesi gerektiğidir. Bu ortaklaşma da bugüne kadar ki bütün hak ve taleplerin suç olmaktan çıkarılmasıyla mümkün olacaktır” diye belirtti.

‘CEZAEVLERİ BAŞLI BAŞINA RİSK’

İnfaz düzenlemesinin, şerh koydukları suçlar dışında eşitlik ilkesi çerçevesinde yapılması gerektiğini vurgulayan Önlü, koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerinin başlı başına bir risk alanı olduğunu ve buna dair ayrı bir düzenleme olması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Adli kontrol, ev hapsi, ceza ertelemesi gibi gerekli görülen tedbirler, vakit kaybedilmeden alınmalıdır.”

Partisinin tüm siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini aktaran Önlü, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve kadın örgütleriyle ortaklaşarak süreci yürüteceklerini söyledi.

MA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz