Uygarlık gerçeğinin erkek egemenlikli ideolojiye dayalı gelişmesi, zihniyet ve oluşumunda kadının köleleştirilmesini temel özellik haline getirmiştir. Kadına, doğaya, kültüre ve topluma yönelik tüm saldırılara karşı kadınlar her zaman öz savunmayı devreye koyarak kendilerini korumuşlardır.
Erkek egemenlikli zihniyet Kadınlara geri adım attırmak için bütün işkence yöntemlerini kullanmış ve vahşice saldırılar yapmıştır. Karşı devrim olarak da nitelendirilen erkek egemenlikli zihniyet ve uygulamalarının Ana-kadın toplumu karşısında geliştirilmesi ve kadının mülkleştirilerek tahakküm altına alınmasına dayalı geliştiği tarihsel sürecin bir çok boyutu mevcuttur. Bu anlamda erkek geleneği Enki’lerden günümüz devletçi sisteme ve bunun temsilcilerine kadar kadını hep iktidarını sarsacak temel güç olarak görmüş, bu nedenle de kadını güçsüzleştiren parçalayan ve bitirmeye çalışan tüm politikalar devreye konulmuştur. Bu anlamda tarihten günümüze erkek egemenlikli zihniyetin en fazla geliştirmek istediği yönlerden biri de düşünmeyen, sorgulamayan, üretemeyen, geleneksel kalıplarda hapsolmuş bireyler yaratmaktır. Bunu da en fazla yine kadınlar üzerinde geliştirmek istemektedir.
Günümüz toplumlarını teslim alan ve yönlendiren en önemli mekanizmalardan biride özel savaştır. Sistemin en etkin aracı olan özel savaş yaşam tarzımızı ve ilişkilerimizi ciddi biçimde etkilemiş ve yönlendirmiştir. Topluma karşı her zaman bir tehdit olarak örgütlendirilen özel savaş doğru kavranılmadığında ve çözümlenmediğinde, toplumu önce kadın şahsında olduğu gibi içeriden fethetmiş, ardından kurumlaşmalarını sağlayarak fethettiği insan, toprak, maddi değerler, doğa ve manevi dünyanın tamamını elde tutmanın ve kalıcılaştırmanın bir aracı olarak derinlik ve süreklilik sağlamıştır. Toplumsal yaşamımıza sızan gizli ve tehlikeli bir araç olan özel savaş, doğru tanımlanmadığında isimsiz kalabilmekte ve tehlikeleri görünmez kılmaktadır. Bu nedenle yaşamı kuşatan gizli bir güç olarak ele alınması gereken özel savaşın karakteri ve yapılanması, ideolojik olarak değerlendirilmeli ve düşünce gücü ile yenilgiye uğratılmalıdır.
Kadını etkisizleştirmek, anlamsızlaştırmak, özgürlük arayış çizgisinden uzaklaştırmak, cins mücadelesinde pasifleştirmek isteyen her yaklaşım da özel savaşın zemini ve objektif uygulama aracıdır. Kadını kendi tasarrufuna almak isteyen, kadını özgürlük ölçüleri dışında dengeleyen, bu anlamda tahakküme eden her anlayış ve yaklaşım bu kapsamdadır. Nihayetinde özel savaşın amacı iradesizliği geliştirmek, mücadele gücünü etkisizleştirmek ve başkalaştırmaktadır. Bu amaçla örtüşen her yaklaşım, bu saldırının bir parçasına dönüşmüş demektir.
Kültürel soykırımın ve devamında siyasi, ekonomik, askeri soykırımın kadın üzerinden geliştirilmeye çalışması özel savaşın çok eski bir kurnazlığının güncellenmiş halidir. İdeolojik olarak kendini donatamayan, entelektüel görevlere sahip çıkmayan, boş gündem ve günlük sıradan-tali olaylarla uğraşan, özcesi geleneksel kadın duruşuna sahip kadınların varlığı, egemen kültür zihniyetinin ayakta kalmasının güvencesi olacaktır. Bu nedenle boş gündemler etrafında zaman tüketme, okumama, kendini eğitmeme siyasal bilinci geriletmekte, kişilikte geleneksel yönlerin açığa çıkmasına yol açmakta, ilgi ve eğilim alanını değiştirmektedir. Kadının kendi farkına vararak erkek egemenlikli sistem ve yapılanmalar karşısında toplumsal düzeyde öncü rol oynayarak mücadele etmesinin önünün alınması açısından özel savaş, çok temel bir mücadele alanı olarak geliştirilmiş, mitolojilerden dinlere, kapitalizmin her türlü kirli hilelerine kadar geliştirilen taktiklerle karşıt mücadele yürütülmüştür.
Kadınlar özgürleşme mücadelesinde topluma öncülük eden, güvenini kazanan, direnişi ve muhalefeti ile güçlü bir odaktır. Kadının örgütlü mücadelesi, politik etkinliği erkek egemen zihniyetin yansıması olan bütün kirli politika ve özel savaş yöntemlerinin yıkılmasında kilit rol oynayacaktır. Saldırılar karşısında onurlu ve anlamlı yaşamın sahibi olmanın yolu örgütlülük, bilinç ve mücadele noktasında cesaretle direnmekten geçer. Bu kadınlar sağlayacaktır.
Kaynak: https://ozelsavasakarsimucadele-platformu.com/