Özgürlük sevdalısı iki kadın: Şehit Silava ve Bêrîvan

0
305

Silava ve Bêrîvan’ın şahadetleriyle yeni bir aşamaya giren Rojavalı kadınların mücadelesi, kısa sürede bütün dünyada dikkatleri üzerine çeken ve öncülük misyonunu üstlenen bir kadın devrimine dönüştü. 

Rojavalı kadınlar 19 Temmuz devriminin ilk gününde mücadelenin ön saflarında yer alarak özgürlükteki ısrarlarını tüm dünyaya gösterdiler. Gelişen insanlık dışı saldırılar karşısında destansı bir direniş gösteren kadınlar, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdılar. Siyasi, ekonomik, askeri ve toplumun her alanında örgütlenen kadınlar Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) kurdular.

DİRENİŞİN ÖNCÜ KADINLARI

23 Şubat 2013’te Efrin’in Cindirês ilçesinde kurulan ilk kadın taburuyla YPJ’nin temeli atılmış oldu. Tabura “Şehit Rûken Taburu (Tabûra Şehîd Rûken)” ismi verildi. Giderek kelebek etkisi yaratan bu örgütlenme, giderek tüm Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayıldı. Sonrasında birçok kadın taburu kurulmaya başlandı.

Dêrîk’te, 2 Nisan 2013’te “Devrimin başarısını kalıcı hale getirmek için YPJ’nin içinde örgütlenin” şiarıyla gerçekleştirilen YPJ Kurucu Kongresi, 4 Nisan’da kuruluşunu resmi olarak ilan etti. Oluşturdukları birliklerle her geçen gün güçlenen kadınlar, çetelere karşı yürütülen mücadele de hep ön saflarda yer alarak kahramanlık destanları yazmaya devam ettiler.

İLK KADIN ŞEHİTLER; BÊRÎVAN VE SÎLVANA

DAİŞ’e karşı da amansız bir mücadele vererek, direnişin ve cesaretin sembolü olan kadınların özgürlük mücadelesi artık tüm dünyada ses getiriyordu.

Bêrîvan ve Silava kadın özgürlüğüne giden yolda YPJ’nin ilk devrim şehitleri oldular. İki özgürlük sevdalısı kadın, ikisi de Efrinli.

CESARETİN ADI: SİLAVA

Silava kod adlı Têkoşer Meryem Mihemed, 1991 yılında Efrin Kantonu’na Raco ilçesine bağlı Elemdar köyünde dünyaya gelir. Babasının vefat etmesiyle kardeşiyle birlikte amcasının yanında büyüyen Silava, 1 Aralık 2011’de ilk genç kadın olarak YPG saflarında yerini alır. Silava ismini de YPG’ye katıldıktan sonra alır. 2012 yılında ideolojik ve askeri eğitim, 2013 yılında ise askeri uzmanlık eğitimi alan Silava, önder Abdullah Öcalan’ın savunmaları üzerine eğitim yapılan bir devreye de katılır. Eğitimlerden askeri saha komutanı olarak görev alan Silava, daha sonra Efrin Askeri Meclis Üyesi olur.

BİR HAKİKAT YOLCUSU

Yurtsever bir ailede büyür Silava. Yengesi Emina Dilo, onu, “Daha 4 yaşındayken ülke sevdası yüreğine işleyen” olarak nitelendiriyor. “Çalışkan bir kişiydi ve hakikatin arayışçısıydı” diyen yengesi Emina Dilo, şehit Silava için, “Özgürlüğün Önder Abdullah Öcalan ile şehitlerin yolunu izlemekten geçtiğini çok iyi biliyordu” diyor.

Silava mücadeleye atılır atılmaz köylülere silah kullanmayı ve kendilerini bu şekilde korumayı öğretmeye başlar.

KÜRDİSTAN HEPİMİZİN

Silava, 22 Mayıs 2013’te Efrin’in Şêrawa ilçesine bağlı Aqibê köyünde çete gruplarının saldırılarına karşı direnişte yer alır. O ilk kadın komutandır Silava. Savaş başlayınca arkadaşları onun cephede yer almasını istemezler. Ancak o Halep’te Basile köyündeki çatışma cephesine gider ve denetimindeki birlikle oradaki çatışmalara katılır.

Yengesi, arkadaşlarının onun cephede savaşa katılmasına karşı çıktığını ancak Silava’nın bunu kabul etmediğini söyleyerek, “O ısrarla savaşa katılmak istediğini söylüyordu. Kürdistan tek bir kişinin mülkü değildir. Herkesin mülküdür. Her bir Kürt evinde bir şehit var” diyerek savaştı.

FEDAKARLIĞIN ÖRNEĞİ BÊRÎVAN

Bêrîvan Nûcan kod isimli Bêrîvan Qelender ise ismini şehit Bêrîvan, Binefş Agal’dan almış. 1988’de Efrîn’de dünyaya gelen Bêrîvan, Silava gibi yurtsever bir ailede büyür. Ailesi 80’li yıllarda Kürdistan Özgürlük Hareketiyle tanışan Bêrîvan, Devrimci Gençlik Hareketi içinde yer alır. Bêrîvan da, 2011 ile 2013 yılları arasında 3 askeri eğitim devresi gördükten sonra komutanlık eğitim devresine katılır.

BİR AY BOYU ARALIKSIZ SÜREN DİRENİŞ

Bêrîvan’ın kardeşi Şaristan, “Bêrîvan küçük yaşlarda kadınlara kadınları baskılanmasına karşı duruyordu. Kadına yönelik geleneksel hiçbir yaklaşımı kabul etmiyordu. Ancak daha 14 yaşındayken, evlendirildi. Eşinden boşandıktan sonra, dört duvar arasında kalmayı kabul etmedi. Bir çocuk annesi olmasına rağmen özgürlük davası için her şeyi göze aldı. Halep’i kuşatan çetelere karşı bir ay boyunca direndi” diyor.

Şaristan, “Ablam bana yakındı. Çocuk büyük demeden herkes ile arkadaştı. Cesaretliydi. Etrafındaki herkese güven ve moral veriyordu” diyor.

Askeri eğitimden sonra Cehbet El-Nusra çetelerinin saldırılarına karşı yürütülen direnişte en ön saflarda yer alan Bêrîvan, aynı zamanda Cizrê bölgesindeki birçok hamlede yerini aldı. Silaha olan aşkı bir annenin çocuğuna olan aşkı gibi olan Bêrîvan, ağır silahlar ve keskin nişancı silahları kullanmaya başlar. Şehit Bêrîvan mücadelesi ve komutanlığıyla tanınan Berivan YPJ’ye katılan ilk kadınlardan olur.

YILDIZLAŞANLAR UNUTULMAZ

Cebet El-Nusra çetelerine karşı Şêrawa köylerine dönük saldırılarına karşı direniş cephesinde yer alan Bêrîvan, 28 Mayıs 2013’te şehit düşer.

YPJ savaşçısı Silava da Şêrawa’nın Basilê ilçesine yönelik çetelerin saldırısı sonucu 4 arkadaşıyla birlikte 29 Mayıs 2013’te şehitler kervanına katılır. Cenaze törenine binler katılır ve görkemli bir törenle Efrin’in Cindirês ilçesindeki Şehîd Seydo  Şehitliğinde defnedilir.

Silava ve Bêrîvan’ın şahadetlerinin ardından Kürt kadınlarının YPJ içindeki direnişi daha da büyüdü. Bugün bütün dünyada tanınan YPJ, onurlu ve özgür yaşamın öncü gücü haline gelmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz