Qamişlo’da bu yıl 5’incisi düzenlenen Şehit Herekol Kitap Fuarı törenle sona erdi. Binlerce kitabın okurla buluştuğu fuarda 8 gün boyunca birçok etkinlik düzenlendi.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde 29 Temmuz’da başlayan 5’inci Şehit Herekol Kitap Fuarı sona erdi. 7 ülkeden 44 yayınevinin katıldığı fuarda, 130 bin kitap okurla buluştu. 8 gün süren fuar, Mihemmed Şexo Kültür Sanat Merkezi Tiyatro Salonu’nda yapılan törenle son buldu.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, aydın, yazar, sanatçı, öğrenci ve çok sayıda kişinin katıldığı törene, kitap fuarının adına düzenlendiği Şehit Herekol’un (Hüseyin Çawiş) annesi de katılarak bir konuşma yaptı. Um Hüseyin, Rojava’da verilen özgürlük mücadelesine dikkati çekerek, “Burada bulunan aydın, yazar, sanatçı ve özellikle öğrenciler, hepiniz birer Herekol’sunuz” dedi. Fuarda Fransızca, İngilizce, Türkçe, Farsça, Arapça ile Kürtçenin Kurmancî ve Soranî lehçelerinde 130 bin kitap okura sunuldu.
BOOKCHİN’IN FUARDAYDI!
Fuarda bu yıl bazı ilklere de imza atıldı. Murray Bookchin’in “Özürlük Ekolojisi ve Kentsiz Kentleşme” adlı eseri Şiler ve Haqş yayınevlerinin ortak projesiyle Arapçaya tercüme edilerek okuyucuya sunuldu. Kitap, en fazla ilgi görenler arasında yer aldı. Yine anarşizmin kurucuları Pierre-Joseph Proudhon, Pyotr Kropotkin’in de Arapçaya çevrilmiş kitapları da fuar raflarında yer aldı. Daha önceki Arapça tercümeler gözden geçirilerek genişletilen Proudhon’un “Mülkiyet Nedir, Mülkiyetin Teorisi” kitabı ve Kropotkin’in “Ekmeğin Fethi” kitabı okurlara sunuldu.
İLKLERİN FUARI
Fuarda birçok etkinlik de düzenlendi. Aydın, yazar ve siyasetçiler, edebiyat, sanat ve siyaset konulu 10 seminer ve 7 sempozyuma katıldı. Serêkaniyê’yi konu alan bir film gösterildi ve resim sergileri açıldı. Fuara katılan yayınevleri bir yıl içerisinde 70’i kadın, 130’u erkek yazara ait 200 kitap bastı. Böylece ilk kez 70 kadın yazara ait kitap fuarda sergilenmiş oldu. Geçen yılki fuarda 47 kadın yazara ait kitap sergilenmişti. Öte yandan Kuzey ve Doğu Suriye’de bir yılda 120’si Kürtçe 200 kitap yayınlandı. Bir yıl içinde basılan kitaplardan 70 tanesi Arapça, 130 tanesi de Kürtçeydi. İlk defa bu kadar çok sayıda Kürtçe basılan kitabın okuyucuya sunulduğu bir fuar oldu. 5’inci Şehit Herekol Kitap Fuarı’nın kapanış töreninde, katılımcılara ödüller verilerek son buldu.