Savaşların yeni yüzü: Drone

0
1174

Ne panzerlere, ne de gürültü koparan F 16’lara benziyordu. En modern panzeri bu kadar ucuz bir “Drone” çok rahat bir şekilde imha ediyordu. 

Azerbeycan ile Ermenistan arasındaki savaş yeni değil. Bu savaş 30 yıldan beri devam ediyordu. Dünyanın pek de umurunda değildi. İki küçük devlet cebelleşip duruyordu. Savaş bazen gel gitler biçiminde devam edip duruyordu.

Son savaş ile birlikte durum birden değişti. Dünyanın gözleri bu savaşa çevrildi. Dünyanın devleri bu savaşı mercek altına aldılar. Batı basını bu savaşta kullanılan Dronelerin rolü ve etkisi üzerine onlarca makale yayınladı.

Daha örgütlü olan, daha modern tank, panzer ve hava savunmasına sahip olan Ermenistan bir kaç hafta içinde ağır bir yenilgi almıştı. Modern panzerleri, silahları, roketleri imha edilmişti. Düzine düzine yok edilmişti. Ermenistan Ordusu savaşamaz duruma gelmişti. NZZ (Zürich Gazetesi) 10 Ekim tarihli bir makalede Azerbeycan’ın elinde Türk ve İsrail Dronelerinin bulunduğunu, savaşın kaderini bu Dronelerin belirlediğini yorumunu yapıyordu.

Savaş iki ordunun karşılıklı mevzilerde yürüttüğü bir savaş değildi. Ermeni ordusu ve modern silahları görünmeyen güçler tarafından tespih taneleri gibi tek tek imha ediliyordu. Ermeni ordusunun karşısında görülür bir düşman yoktu.

Ortalıkta görünen bir düşman askeri yoktu. Görünmeyen sessizce yaklaşan Droneler vuruyordu. Ermeni askerleri Drone’yi görmeden hedef oluyordu, yok ediliyordu. Droneler sessizce aniden geliyor, vuruyor kaybolup gidiyorlardı. Ortada bizim bildiğimiz klasik bir savaş yoktu.

Savaş Drone savaşıydı. Görünmeyen düşmana karşı savaş nasıl verilecekti. Göremediğin düşmanı ne ile, nasıl vuracaksın?

Evet Azerbeycan, Dünyanın ilk Drone savaşını daha modern silahlara, daha iyi organize olan Ermenistan’a karşı kazanıyordu. Azerbeycan yıllardan beri Türkiye ve İsrail’den Drone almıştı. Savaşın kaderini belirleyen işte bu Dronelerdi. 

Ucuz, sessiz, hain, gizli bir silah

Ne panzerlere, ne de gürültü koparan F 16’lara benziyordu. En modern panzeri bu kadar ucuz bir Drone çok rahat bir şekilde imha ediyordu. Bu savaş Dünya devlerini rahatsız etti. Savaş mercek altına alındı. Brüksel’de NATO Karargahında çekilmiş video görüntüleri günlerce izlendi, uzmanlar çağrıldı, uzman görüşleri alındı, raporlar düzenlendi. Toplantılar dinlenemeyen salonlarda yapıldı. Bu savaş analiz edildi.

NATO’da huzursuzluk başladı. NATO’nun silahlanma stratejisi sorgulanmaya başlandı. Bir toplantı serisi düzenlendi. Bu toplantılardan bir tanesi de kısa bir süre önce Berlin’de gerçekleşti. Amerika’dan teknoloji uzmanları güvenilir dinlenemeyen kanallar üzerinden bu toplantıya dahil oldu. Keyifler kaçmıştı. Azerbeycan Ermenistan savaşı bu güne kadar yürütülen silahlanma yarışının “yanlışlığını” ortaya koymuştu.

Geleceğin savaşı bu küçük savaşta görülmüştü.

Tüm bu görüşmeler basına kapalı yapıldı. En ufak bilgi dışarı sızdırılmamıştı. Berlin’deki son toplantıya katılan Alman Savunma Bakanlığından bir uzman basının aşırı ısrarı üzerine isminin verilmemesi koşulu ile şu açıklamayı yapacaktı: “Şu ana kadar yaptığımız gibi devam edersek, kaybettik.”

Bu küçük savaş NATO’nun silahlanma stratejisini yerle bir etmişti. O halde yeni strateji, yeni silahlanma yöntemi değişmeliydi. Almanya’da gündeme bu tartışma öyle olur olmaz gelmedi. İktidar Dronelere vurucu silahların yüklenmesi talebini getirdi. SPD bunu tartışmak gerektiğini söyledi. Fırtına koptu. ‘Askerler savunmasız mı kalacak’ tartışmaları birden alevlendi.

Savaş uzmanları bu küçük savaşı incelmeye almıştı. Dersler ile doluydu. Ermenistan’ın modern panzerleri, zırhlı araçları birer birer yok edilmişti.

Zürich Gazetesindeki bilgilere göre  “Loitering Drones” (havada asılı kalan) dedikleri Drone sessiz, uzun süre havada kalabiliyor. Düşman hedeflerini tespit eder etmez, derhal saldırıya geçiyor. Dronelerden biri saldırıyı gerçekleştirirken diğeri de derhal resim ve film çekip merkeze gönderiyor. Azerbeycan’da bu yapıldı. Droneden gelen film derhal basına verildi. Propaganda savaşı son hız devam etti.

Bu savaştan sonra uzmanlar ‘Batı Dünyası’nın yanlış bir silahlanmaya gittiğini artık daha sesli dile getiriyor. Uzmanlar artık Körfez savaşında olduğu gibi güçleri aktarmanın mümkün olmadığını, “Dispruvtiv (bozucu) Teknoloji” ile bunun hem havada, hem de deniz altında kullanılacak Droneler ile engelleneceğini söylüyorlar.

Uzmanların üzerinde durdukları bir noktada Droneler savaşında karşılıklı Drone kullanılırsa ne olur? İşte tam da burada Yapay Zeka’nın devreye gireceğini, daha yetenekli ve teknolojik olarak karşıtından üstün Droneler savaşı kazanacaktır.

Kıvrak, hızlı, akıllı hareket eden, pozisyonunu hızlı değiştiren Droneler en az savaş ile savaşı kazanacaktır.

Dünyamız yeni bir silahlanma yarışı ile karşı karşıya. Ülkeler buna milyarlar harcamaya hazır.

HÜSEYİN ÇATAL/Yeni Özgür Politika

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz