Türk devleti NATO’da sanık sandalyesinde, yaptırımlar yolda

0
661

NATO’nun Dışişleri Bakanları toplantısında Türk devletine yönelik sert eleştiriler yöneltildiği bildirildi. ABD, Türkiye’ye sırtını dönerken, bir çok katılımcıya göre Türk devletine karşı Amerikan ve Avrupa yaptırımları yolda.

AFP’nin NATO’nun sanal toplantısına ilişkin yayınladığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo sürpriz bir şekilde Ankara tarafından bir çok bölgesel krizde izlediği “oldu bitti politikası” ve NATO’nun kurallarının “ihlal” edilmesine tepki gösterdi.

POMPEO’NUN ‘KISA AMA NET’ MÜDAHALESİ

Toplantının katılımcılarından biri, Pompeo’nun NATO’daki son toplantısında Türkiye’den “müttefiklik davranışına dönmesini” isteyerek “çok açık” olduğunu söyledi. Bir başka katılımcı, “Müdahalesi çok kısa ama çok netti” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Türk devletinin S-400 hava savunma sistemlerinin satın alınması ile Rusya’ya yaptığı “hediyeye” de tepki gösterdi.

Pompeo ayrıca NATO’nun öngördüğü savunma planları ve ortaklıkların “rehin alınması” konusunda tepkisini ifade ederken, bu tutumun İttifak’ın “bütünlüğünü zayıflattığını” belirtti.

ERDOĞAN’I TRUMP KORUYORDU

Türk devletinin davranışları 2019 yılında Londra’daki zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron tarafından mahkum edilmiş, ancak ABD Başkanı Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan’ı korumuştu.

ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde Joe Biden’ın kazanması ardından Mike Pompeo 16 Kasım’da Macron ile yaptığı görüşme sırasında Türk devletinin eylemlerini “çok agresif” olarak değerlendirmişti.

AFP’ye göre NATO toplantısında Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gözle görülür bir şekilde “rahatsızdı”.

MACRON, STOLTENBERG İLE TÜRKİYE’Yİ GÖRÜŞTÜ

Macron, toplantıdan sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi yaparak, Türk devleti ile yaşanan duruma dikkat çekti. Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşme “Türk devletinin stratejik tercihlerine ilişkin artan endişeleri ele almak için fırsat” oldu. Macron, Türk devletinin bu tutumunun “NATO bünyesinde samimi bir açılama ile açıklığa kavuşturulması” gerektiğini kaydetti.

İttifak’ın bir sorumlusuna göre video konferans sırasında Mike Pompeo’nun müdahalesinin ciddiyeti diğer katılımcıları “engellemedi” ve ilk kez Ankara aleyhine resmi suçlamalar getirildi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “ittifak bir devlet olan Türk devletinin, Suriye’deki paralı askerlerin dahil olmasını kolaylaştırarak Yukarı Karabağ çatışmasında doğrudan dahil olmasından üzüntü duydu.”

YAPTIRIM UYGULAMA ZAMANI

Libya ambargosunun ihlalinin de ele alındığı toplantıda, bir çok delegasyon Türk devletinin davranışlarına yaptırım uygulama zamanının geldiğini belirtti.

ABD, Rus hava savunma sistemlerinin satın alınması ardından ekonomik tedbirleri onaylamıştı. Bu tedbirler ABD Başkanı Donald Trump tarafından bloke edildi, ancak Joe Biden yönetiminin gelmesi ile birlikte mekanik olarak devreye girmesi bekleniyor.

Kanada da Türk dronlarında kullanılan elektronik bileşimlerin ihracatını askıya aldı.

Avrupalıların ise 10 Aralık’taki zirvede Türk devletine karşı yeni bir tutum belirlemesi bekleniyor. Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki davranışları ve Libya’da BM silah ambargosunu ihlal etmesi nedeniyle yaptırımlar masada bulunuyor.

Avrupa Komisyonu bu amaçla, başta sektörel ekonomik yaptırımlar olmak üzere bir dizi seçenek hazırladı.

YAPTIRIMLARIN ÖNÜNDEKİ ENGEL ALMANYA

Bu yaptırımlar için oy birliğine ihtiyaç var. Yaptırımların kabulü şimdiye kadar Almanya engeline takılmış durumda.

AFP’ye konuşan bir çok Avrupalı yetkili, “Zirvede kararlar alınacak ama boyutlarına henüz karar verilmedi” dedi. Adı belirtilmeyen bir bakan, “Almanya ve Polonya’nın nasıl bir tutum alacağını görmek gerekecek” diye belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz