Çin’de ortaya çıkan koronovirüs Covid-19 salgını, daha sonra onlarca ülkeye yayıldı. Bu ülkelerden biri de İran. İran’ın Kum kentinde ortaya çıkan koronavirüs, İran genelinde 16 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. İran’da ölümlerin artması Doğu Kürdistan’a sınır kapısı olan Van’da büyük tedirginliğe neden oldu. Van’da başta hastaneler olmak üzere halkın toplu bulunduğu alışveriş merkezleri, salgın paniği nedeniyle boşalmaya başladı. Panik nedeniyle, hastanelerde randevu alan vatandaşlar, randevularını iptal ediyor.
Sınır kapıları kapalı olmasına rağmen, İran vatandaşları Van’a gelmeye devam ediyor. Havayoluyla İstanbul ve başka şehirlere giden İranlılar, buradan Van’a geliyor. Yaşanan panik nedeniyle şehir merkezinde vatandaşlar maske takmaya başladı. Vatandaşlar, devletin yeterli önlem almadığından şikayetçi.
SONUÇLARI NEGATİF ÇIKAN 5 KİŞİ TABURCU EDİLDİ
Daha önce yüksek nedeniyle Van’daki hastanelerde koronovirüs şüphesiyle karantina altına alınan ve tedavisi yapılan beş kişinin, sonuçları negatif çıktı. Sonuçları negatif çıkan 5 kişi daha sonra taburcu edildi. Hastanede koronovirüs şüphesiyle karantina altına alınan ve daha sonra sonuçları negatif çıkanlardan biri de Çafer Koç adlı vatandaş. İran’da Van’a gelen ve koronovirüs şüphesiyle hastaneye giden Çafer Koç, sonuçlarının temiz çıkmasından sonra taburcu olduğunu ve sağlığının yerinde olduğunu söyledi.
‘NORMAL GRİPLERLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA 10 KATI KADAR ÖLÜMCÜL’
SES Van Şube Başkanı Sezer Örenç, koronavirüsün İran’da can almaya başlaması ve başka insanlarda da görülmesi sonucu, İran’a sınır kapısı olan Van’da haklı olarak toplum içerisinde paniğe neden olduğunu söyledi. Normal griplere (influenza) nazaran bulaşma hızının (insidans hızı) daha yüksek ve ölümle sonuçlanma oranının yüzde 2-2,5 dolaylarında olduğunu söyleyen Örenç, normal griplerle karşılaştırıldığında 10 katı ölümcül durumda olduğunu vurguladı.
Van’ın İran’a sınır kapısının olması, turizm ve ticaret hacminin yüksek olması yerelde Van, genelde bölge ve ülke için büyük risk teşkil ettiğini dile getiren Örenç, “Buna karşın, yeterli sağlık tedbirlerinin alınması durumunda hastalığı kontrol altına almak mümkün olabilir. Toplu yaşam alanlarının kullanılmamasına özen gösterilmesi, sağlıklı beslenme, hijyen kurallarına uygun davranma, temel sağlık hizmetlerinin mümkün olduğunca aile hekimleri üzerinden sağlanması önemlidir. Bununla birlikte, yetkililerin sınır kapılarındaki sağlık önlemlerini arttırması, karantina alanlarının oluşturulması, sağlık emekçilerine yeteri oranda koruyucu ekipman sağlaması, hastalığın ülkeye girişini ve yayılımını önleyebilir” dedi.
‘SINIR KAPILARI DIŞINDA DA DÜZENSİZ GEÇİŞLER GERÇEKLEŞİYOR’
Van ve İran arasında sınır kapıları dışında da düzensiz geçişler gerçekleştiğini belirten Ören, devamla şunları belirtti: “Kaldı ki, hastalığın kaynağı Çin iken, Hindistan, Rusya ve Ukrayna’da yayılım göstermişken, Fransa’da ölümle sonuçlanmış vakalar varken, İsrail, Lübnan çokça ülkede tespit edilmişken, söz konusu ülkelerin tamamıyla ticaret ve turizm ilişkileri devam ediyorken, Van’a olan sınır kapılarının kapatılmasının sonuca etki edeceğini sanmıyorum.
65 yaş üstü kişilerin, çocukların ve kronik rahatsızlığı olan hastalarla özel gereksinimlere ihtiyaç duyan insanların, sağlık emekçilerinin korunmada özen göstermesi ayrıca önemlidir. Havaların da değişmeye başlamasıyla birlikte tedbirli ve temkinli yaklaşım, hastalığın ömrünü de bitirebilecektir.”
BİTLİS’TE DE KORONAVİRÜS ŞÜPHESİ
Koronovirüs paniğinin olduğu bir diğer yer ise Bitlis’in Tatvan ilçesi. Tatvan- Bitlis Devlet Hastanesi’nde bir kişinin Koronavirüs nedeniyle karantinaya alındığı ortaya çıktı. Koronovirüs şüphesi nedeniyle vatandaşların çoğunun Tatvan Hevlet Hastanesi’nden aldıkları randevuları iptal ettikleri söyleniyor.