Xelîl: Kürtler birlik yolunda küresel gelişmelere de hazır olmalı – 1

0
865

Kürt siyasi tarafları arasında diyalog süreci devam ederken, dünya genelinde hızlı gelişmeler yaşanıyor. Birçok güç ise fitne yaratarak Kuzey ve Doğu Suriye halklarını bölmeyi amaçlıyor. Konuya ilişkin ANHA’ya demeç veren Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl Kürt birliği, Özerk Yönetim ile Suriye hükümeti arasındaki diyalog, fitne girişimleri ve bölgeye yönelik özel savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

* Kürt birliğinin bu süreçte gerçekleşmesinin önemi nedir?

Kürt birliği Kürdistan’ın bütün parçalarını ve dünya üzerindeki tüm Kürtleri ilgilendiren bir konudur. Yüz yıl önce olduğu gibi bugün de bölgede yeni gelişmeler yaşanıyor. Şüphesiz sadece bölgede değil, dünya genelinde de gelişmeler yaşanıyor. Biz de halk olarak bu dönem için ve özgürlüğümüz için hazırlıklı olmalıyız. Bu temelde mevcut süreçte genel bir Kürdistan Ulusal Kongresi düzenlemek bir gerekliliktir.

2013’te bu amaçla yapılan çalışmalar vardı fakat maalesef durdu. Ulusal kongrenin hazırlık çalışmalarının devam edeceğine dair umutlarımız var.

Rojava’da, Kürt taraflarının uzlaşmasında ilerleme için çaba olduğunu belirtebiliriz. Bu kapsamda yaptığımız toplantılar neticesinde, 24 partiyi bir bayrak altında bir araya getirerek bir ittifak yarattık ve bu ittifakı birlikte geliştiriyoruz. Bununla beraber birçok kesim de bu ittifakın dışında kaldı. Şimdi tartışmalar yoluyla ENKS’yi Kürt Ulusal Birliği Partileri bünyesine katmaya çalışıyoruz.

Birlik adına yapılan görüşmelerin birinci aşamasının ardından, birçok konudan oluşan ikinci aşamadan bahsediliyor. İki taraf arasında çoğu noktada çok farklı görüşler olsa da ikinci aşama hâlâ devam ediyor. Bazı noktalarda anlaşmaya ve çelişik olduğumuz noktaları da başka bir zamanda tartışmak istiyoruz.

Ortak kanaate varmakta en çok zorlandığımız konular yönetim, eğitim ve savunma konuları. Karşı taraf farklı bir yöntem düşünüyor. Biz ise tüm görüşleri bir araya getirmek istiyoruz. Herhangi bir kesimle yapacağımız anlaşmanın halkımızın kazanımlarına zarar vermesini istemeyiz. Çünkü bu kazanımlar binlerce şehidimizin kanıyla edinildi ve halk kazanımlarına sahip çıkacağımız bilinmelidir.

Kürtlerin birliği, yalnızca Rojava’yı ilgilendiren bir konu değildir. Kürdistan’ın bütün parçalarını ilgilendiren bir konudur. Bölgede şimdi yürütülen çalışmalar, Ulusal Kongre’nin gerçekleşmesine doğru adımlardır.

* Kürt birliği görüşmelerinde en çok maruz kaldığınız zorluklar nelerdir?

Gerçeği söylemek gerekirse bu konudan bahsetmek istemiyorum. Çünkü tartışmalar halen devam ediyor ve mevcut aşamayı etkilemesini istemeyiz. Fakat şunu belirtebilirim; biz tartışılan konulardan taviz vermeyeceğiz. Herhangi bir anlaşmanın kazanımlarımızı bertaraf etmesini kabul etmeyiz. Düşüncelerimiz bazı noktalarda farklıdır. Bu noktaları aşmak ve çözüme kavuşturmak için çabalıyoruz.

* Görüşmeler devam ederken ‘Barış ve Özgürlük’ adında bir cephe kuruldu. Bunun görüşmelere etkisi olabilir mi?

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Ulus fikri temelinde kuruldu. Herkesin bildiği gibi bu proje, içinde Kürtlerin de yer aldığı, bütün halkların haklarını temin eden, halklar arasındaki ortak yaşamı koruyan bir projedir.

Yıllar önce kurulan bu proje hâlâ çalışmalarını sürdürüyor. Fakat son dönemde bazı çevreler projeye saldırıyor ve sistemin gelişmesini istemiyor. Hatta cephe oluşturarak Arap ve Süryani kesimler üzerinde de etki yaratmaya çalışıyorlar. Bu şekilde ‘Bakın onların yanında da Araplar ve Süryaniler var, bizim yanımızda da var’ demek istediler. ‘Görüşmelerde bizim de bir cephemiz var’ demek istiyorlar. Aslında bu cephe ile bir araya gelen halklar arasında olumsuz etki yaratmak istiyorlar. Gerçeği söylemek gerekirse bu cephenin içi boştur.

Bu cephenin, Kürt tarafları arasındaki görüşmelerde herhangi bir anlamı yoktur. Herkes biliyor ki bu cephe bir iç boşluktan meydana geldi ve parmakla sayılacak birkaç kişiden oluşuyor.

Bazı kesimler bu cepheyi medyalarında kullanacaktır. Fakat nihayetinde etkisiz kalacaktır. Çünkü gerçekte, ortada olan bir şeyleri yoktur. Görüşmelerde baskı oluşturmak için kurulmasına rağmen söz konusu cepheye ilişkin hiçbir açıklama yapmadık.

* Kürt Ulusal Birliği Partileri’nden birçok kişi, görüşmelerden bahsediyor ve hedef alınıyor. Size göre bunun sebebi nedir?

Kürt tarafları arasında uzlaşmadan, anlaşmadan bahsedildiği zaman hiç şüphesiz ki herkes mutlu oluyor. Ancak bazı gerçekler var ki halkımızla paylaşmamız gerekiyor. Bu gerçekleri halkımızla paylaşmayabiliriz de. Fakat böyle olmaz. Bu işi yürütenlerin görevlerinden biri de gerçekleri halkla paylaşmaktır. Gerçekleri paylaştığımda, bunu gönlüm istiyor diye yapmayacağım. Bana soru yöneltildiği zaman gerçeği söylemek zorundayım. Doğru olmayan bir şeyi halka söyleyemem.

Bu bir emanettir ve doğru bir şekilde iletilmesi gerekir. Bazen bir taraf bazı şartları kabul etmez ya da bir sorun çıkar. Bu durumda halkı kandırabilir miyiz? Mecburuz ki gerçeği söylemeliyiz. Kimi kesimler gerçekleri ve öne çıkan engelleri aşmamız gerektiğini dile getirdiğinde özellikle bölgede özel savaş yürüten ve birliğimizin gerçekleşmesini istemeyen düşmanlar öfkeleniyor. Bunlar birliğin koyu taraftarı ya da birlik için yüreği yananlar değil aslında.

Fakat gerçeği dile getirdiğimizde de onun gerçekleşmesi gerekir. Örneğin, şu ve şu sebepten dolayı anlaşma olmadı, yaşanan tıkanmayı aşmak ve birliği sağlamak için çalışma yapılacak dedim. Bunu söylemesek herkesi kandırırız ve birlik gerçekleşmez. En doğru olan gerçekleri söylemektir. Fakat özel savaş merkezleri ittifak olmasını istemiyor. Sen ne yaparsan yap onlar bir şey bulur ve sana saldırır. Gerçekleri ters yüz etmek isterler. 

Planlarını ve hesaplarını nasıl yapıyorlar; sana saldırdığı zaman eğer birlik sağlanırsa onun elinde bir şey kalmayacaktır. Senin birlik karşıtı olduğunu algısını yaratmaya çalışır. Birlik olmazsa da senin üstüne atmak için propagandasını yapacaktır. Çünkü özel savaş merkezleri böyle şeyler için iyi hazırlıklıdır. Hem bozar hem de gerçekdışı şeyler açıklar, bozulunca da başkasının üzerine atarlar asıl istekli olanın kendileri olduğunu göstermeye çalışırlar.

Elbette Kuzey ve Doğu Suriye’nin yıllar içinde kazanılan kazanımları, görüşmelerdeki hiçbir kesim tarafından kulak ardı edilemez. Hepimiz birliğin gerçekleşmesi için çalışmalıyız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz