Gerillaların silahlarını bıraktığı ve özgürlük mücadelesinin yeni dönemde tartışıldığı bir süreçte, Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi üyeleri 15 Ağustos’un 41. yıl dönümünü ve Kürdistan özgürlük mücadelesinde açığa çıkardığı sonuçları değerlendirdi.
ÖNDER APO ÇİZGİSİNİN MİLİTANLARI ATILIMI GERÇEKLEŞTİRDİ
15 Ağustos 1984’te Eruh ve Şemzînan’da gerçekleştirilen atılımın tanıklarından Gürcan Komata, bu tarihi eylemi “Diriliş Bayramı” olarak nitelendirdi. Komata, 41. yıl dönümünde 15 Ağustos Hamlesinde yer alan gerillaları ve farklı mücadele cephelerinde şehit düşenleri andı.
Komata, 15 Ağustos öncesinde Kürt halkının yok sayıldığını, varlık mücadelelerinin yenilgiye uğratıldığını ve halkın korku sarmalı içinde yaşadığını hatırlattı. Ancak Önder Apo’nun fikir, felsefe ve çabaları sayesinde, Önder Apo çizgisinin militanları Mahsum Korkmaz, Abdullah Ekinci ve Mustafa Ömürcan gibi öncülerle Eruh ve Şemzînan eylemlerinin gerçekleştirildiğini vurguladı.
Komata, 15 Ağustos eylemi ile Amed zindanında gerçekleştirilen 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nin birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirterek, bu iki tarihi eylemin Kürt halkının kaderini şekillendirdiğini söyledi.
11 TEMMUZ GERİLLA EYLEMİ, 41 YILLIK MÜCADELENİN SONUCUDUR
11 Temmuz 2025’te gerçekleştirilen gerilla eyleminin de Büyük 15 Ağustos Atılımı ile bağlantılı olduğunu ifade eden Komata, bu eylemin Rêber Apo’nun fikirleri, çabası ve bilinciyle gerçekleştiğini dile getirdi. Komata, söz konusu eylemin Kürdistan ve Ortadoğu’daki 41 yıllık mücadelenin sonucu olduğunu ve dünyada benzeri bulunmadığını kaydetti.
Kürdistan ve Özgürlük Hareketi tarihindeki 41 yıllık büyük fedakarlıklara değinen Komata, şehitlerin Kürdistan’ın her taşına, ağacına ve toprağına isimlerini kanlarıyla yazdığını söyledi. Önder Apo ve Özgürlük Şehitlerinin bugün de yol gösterici olduğunu vurguladı.
Özellikle silahlı gerilla mücadelesine öncülük eden kadın şehitleri anan Gürcan Komata, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kürdistan Devrim Şehitleri karşısında saygıyla eğiliyorum. Önder Apo’nun, zindandaki yoldaşların, gerilla arkadaşların ve halkımızın 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı kutluyorum.”
15 AĞUSTOS, KÜRT HALKININ DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLADI
Akademi üyesi Rozan Star ise 15 Ağustos’u, soykırım, inkar ve yok saymaya karşı planlı, programlı ve stratejik bir serhildan olarak tanımladı. Star, Kürt halkı ve Kürdistan toplumunda büyük değişim ve dönüşümler yaşandığını belirterek, “15 Ağustos Kürt toplumunu farklı bir aşamaya taşıdı. Daha önce kendisine karşı güvensiz, sömürülen ve kendini inkar eden Kürtler, şimdi Ortadoğu’da değişimin ve dönüşümün dinamik gücü haline geldi. Bu büyük bir devrimdir” dedi.
15 Ağustos’un Kürt halkına varlık kazandırdığına ve Önder Apo’nun bu mücadele birikimlerini yeni bir sürecin temeli haline getirdiğine dikkat çeken Star, “Şimdi sıra özgürlükte” ifadelerini kullandı.
Star, 15 Ağustos Atılımı ve mücadelesinin sadece Kürt halkı için değil, kapitalist moderniteye karşı özgürlükçü, demokrat ve barışsever tüm kesimler için enternasyonalist bir mücadele umudu olduğunu belirterek sözlerini tamamladı: “Rêber Apo, yoldaşlarım, halkımız ve insanlığın 15 Ağustos Atılımı’nı kutluyorum.”